Tot en met aanstaande zondag

Art Rotterdam 2021 en Rotterdam Art Week

Art Rotterdam 2021 en Rotterdam Art Week

ROTTERDAM - Van donderdag 1 tot en met zondag 4 juli beleeft kunstbeurs Art Rotterdam in de Van Nelle Fabriek de tweeëntwintigste editie, ditmaal voor het eerst in de zomer omdat de beurs februari jl. wegens de coronamaatregelen niet kon doorgaan. 

Buiten en binnen de fabriek tonen ruim honderd galeries het werk van aanstormend en gevestigd talent. Art Rotterdam 2021 is de eerste internationale kunstbeurs in Europa die zijn deuren weer opent sinds de corona-lockdown.  
 
De openingstijden zijn vervroegd naar 10.00 uur en op de vrijdag verlengd met een avondopening tot 21.00 uur. Door de genomen maatregelen zal het aantal bezoekers, vergeleken met andere jaren, maar half zo groot zijn. 
 
NN Art Award: 5- jarig jubileum
De zomereditie van Art Rotterdam 2021 markeert een eerste lustrum: het vijfjarige jubileum van de NN Art Award. De verzekeraar reikt jaarlijks een stimuleringsprijs van 10.000 euro uit aan een hedendaags kunsttalent met een authentieke beeldtaal en een innovatieve invalshoek. Het gaat om kunstenaars die in Nederland zijn opgeleid. Voor deze lustrumeditie bestaat de kunstvakjury uit: Imara Limon, conservator Amsterdam Museum, Reyn van der Lugt, verzamelaar, Suzanne Swarts, directeur Museum Voorlinden, Koen Taselaar, kunstenaar en genomineerde NN Art Award 2020, Elisah van den Bergh, conservator NN Kunstcollectie. Vandaag werd bekend dat Erik Mattijssen de winnaar is.

NN Art Publieksprijs
Ook het publiek kan zijn stem uitbrengen op de vier genomineerden: Priscila Fernandes (Division of Labour, Londen), Lilian Kreutzberger (CINNNAMON, Rotterdam), Claudia Martinez Garay (GRIMM, Amsterdam) en Erik Mattijssen (Cokkie Snoei, Rotterdam). De publieksfavoriet ontvangt een geldprijs van € 5.000,-. Interviews met de genomineerden staan op NN.nl/artaward.
De winnaar van de NN Art Award Publieksprijs 2021 wordt op de sluitingsdag van de beurs, zondag 4 juli, om 15:00 uur bekendgemaakt.
 
Buitenwerken
Art Rotterdam 2021 heeft een zomers karakter; op het buitenterrein presenteren galeries en projectspaces een recordaantal imposante buitenwerken. Trendbeheer verwelkomt de bezoeker met een site specific gevelkunstwerk van Marcha van den Hurk: uit de ramen van de Van Nelle Fabriek hangen lange, door de wind bewogen vlaggen met teksten van gedetineerden uit de tegenover gelegen Penitentiaire Inrichting De Schie. Op de vlaggen staan onder meer quotes, leuzen, wensen en berichten aan dierbaren. Als het windstil is, zijn de teksten op de doeken leesbaar. Als het waait, zwaaien de vlaggen als het ware terug naar de penitentiaire inrichting aan de overkant. De wind zorgt voor een overweldigend, dramatisch totaalbeeld.

Overige buitenwerken die te zien zijn: Frank Taal Galerie toont werken van Bram Braam; Nest toont werken van Müge Yilmaz en Brook Andrew; Kersgallery toont werk van David Bade. Ron Mandos toont werk van Maarten Baas; Murals Inc. presenteert een hedendaagse mural van Anan Striker. Als onderdeel van Prospects toont het Mondriaan Fonds op het buitenterrein werken van Lin Gerritse, Iliada Charalambous, Olle Stjerne, Rowan van As en Lucas Sloot.

Prospects - Mondriaan Fonds toont talent
Het Mondriaan Fonds presenteert tijdens Art Rotterdam de negende editie van Prospects met werk van kunstenaars die recent een bijdrage ontvingen om een begin te maken met hun beroepspraktijk. Aan deze tentoonstelling nemen 74 kunstenaars deel. Gastcurator is, net als in 2020, Johan Gustavsson, mede-directeur 1646, Den Haag; bestuurslid The Naked en Page Not Found en docent aan de KABK. Om deze tentoonstelling in tijden van corona op een veilige manier te realiseren is Prospects dit jaar niet alleen te zien in het voormalige Distributiecentrum, maar ook in de Schiehal tegenover de entree van Art Rotterdam en op het buitenterrein van de Van Nelle Fabriek. 

Online catalogus
Op GalleryViewer.com is voorafgaand aan de beurs de online catalogus van Art Rotterdam te zien. Deze catalogus omvat alle kunstwerken die de galeries tentoonstellen, inclusief prijsklasse. Van iedere kunstenaar zijn een korte biografie, filmpjes en aanbevelingen opgenomen.

Rotterdam Art Week 2021
Art Rotterdam vormt deze editie weer de spil van de Rotterdam Art Week die inmiddels is uitgegroeid tot een must voor kunst-, design- en architectuurliefhebbers. Door de krachten te bundelen is wederom een mooi programma samengesteld voor bezoekers aan de Rotterdam Art Week. Tijdens deze editie zijn er talloze speciale openingen van tentoonstellingen in musea en kunstinstellingen, rondleidingen, pop-up shows, beurzen en open ateliers die stuk voor stuk het kunstklimaat in de stad versterken en verlevendigen. Het complete programma is te zien op: Rotterdamartweek.info

Art Route Schiedam
Ook is er inspelend op Art Rotterdam en de Rotterdam Art Week de Art Route Schiedam. Zie hiervoor ons afzonderlijke artikel:
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/dozijn-deelnemers-art-route-schiedam



 


 

30-06-2021