Cadeau voor 700-jarig bestaan Schiedam werd als slagwapen gebruikt

Beeldje 'Moeder en kind' staat nu in de Korenbeurs

Beeldje 'Moeder en kind' staat nu in de Korenbeurs

SCHIEDAM - Het beeld 'Moeder en kind' van de Schiedamse beeldhouwer Piet van Stuivenberg stond ooit op de Grote Markt in Schiedam, maar verdween uit het straatbeeld en werd opgeslagen. Nu is dit beeld weer voor iedereen te zien: op de eerste verdieping van de Korenbeurs.

door Jan Schrijver

Het beeld was een geschenk van de gemeente Rotterdam aan de gemeente Schiedam in verband met het 700-jarig bestaan. Het verdween uit de publieke ruimte doordat stappende onverlaten het beeld wilden gebruiken om mee te slaan tijdens een ruzie. Stedelijk Museum Schiedam sloeg het beeld op. Het werd enige tijd geleden tentoongesteld door het museum bij een door Schiedamse kunstliefhebbers (Petty Oosthof, Jacqueline van Soest, Petra Muns, Ellen Horn en Louise Melchers) geïnitieerde tentoonstelling van het werk van Van Stuivenberg. Deze kunstliefhebbers hebben er ook op aangedrongen dat het beeld weer in de publieke ruimte zou worden teruggeplaats, bij voorkeur op de Grote Markt.

Het museum heeft hun laten weten, dat dit niet mogelijk is. "Daartoe is onder andere advies ingewonnen door de Kunstwacht. Daaruit kwam dat we met het oog op behoud van het werk het beeldje niet in de buitenlucht zullen kunnen plaatsen. Er zitten kleine barsten in het marmer, en vocht in combinatie met grote temperatuurwisselingen, en in het bijzonder vorst, zouden wel degelijk verdere schade kunnen veroorzaken. Daarnaast is in het verleden ook wel gebleken dat het werkje daar erg kwetsbaar is voor kwaadwillenden", zo luidt een toelichting van het museum.

Er werd contact gelegd met de bibliotheek in de Korenbeurs, als een alternatieve publieke ruimte waar het werk wel beschermd zou worden tegen weersinvloeden en vandalisme. Positieve uitkomst daarvan is dat het beeld nu te zien is op de eerste verdieping in de leeszaal. 

Lees ook: 
De beeldhouwkunst van Schiedammer Piet van Stuivenberg

Vergeten Schiedamse beeldhouwer in de schijnwerpers gezet

Aart van Stuivenberg: "Mijn vader verloste wat in steen gevangen zat"
Piet van Stuivenberg hakte in ‘de Put’ aan de Rotterdamsedijk

Foto: het beeldje staat nu in de leeszaal op de 1e verdieping van de Korenbeurs (foto door Jan Schrijver)

29-08-2023