SCHIEDAM - De subsidieregeling voor welzijnsactiviteiten in Schiedam wordt aangepast. "Er komt een systeem voor in de plaats dat beter past bij de dynamiek van de stad. De vier thematafels zijn afgeschaft, aanvragen kunnen voortaan rechtstreeks bij de gemeente worden ingediend", zo laat de gemeente weten.
"Sinds 2019 werd gewerkt met Samen Schiedam, de gemeente maakte daarin afspraken met diverse organisaties die iets te bieden hebben binnen het sociaal domein via thematafels om te voorkomen dat dingen dubbel gebeuren of dat ergens geen aanbod voor is. Volgend jaar stopt Samen Schiedam, dit jaar zijn al een aantal kenmerken van deze subsidiewerkwijze losgelaten en is gewerkt aan een opvolger voor Samen Schiedam", aldus de gemeente. "Het nieuwe subsidiebeleid is vormgegeven in samenwerking met de huidige partners van Samen Schiedam, er is draagvlaak voor de nieuwe werkwijze."
Aanvraagproces Subsidies Welzijn 2024-2025
Via de nieuwe werkwijze Subsidies Welzijn dienen organisaties hun aanvraag voor de jaren 2024 en 2025 in zonder een gesprek aan de tafels van Samen Schiedam. Na besluit van de gemeente volgt toewijzing van de subsidie binnen de daarvoor door het college opgestelde criteria en budgetten (subsidieplafonds). Deze criteria en budgetten zijn door het college op 20 juni jl. vastgesteld en worden op diverse manieren gepubliceerd, onder meer op de gemeentelijke website en www.officielebekendmakingen.nl. Ook zijn ze op te vragen via subsidieswelzijn@schiedam.nl
Aparte subsidieregeling voor ledenorganisaties in het welzijnsveld
Tijdens het gehouden participatieproces kwam een uitdrukkelijke wens naar voren van (kleine) Schiedamse welzijnsverenigingen met (contributiebetalende) leden om binnen de werkwijze een subsidieregeling op te stellen die past bij hun behoeften.
Doelen Subsidies Welzijn
"Schiedam wil een stad zijn waar Schiedammers zich verbonden voelen met anderen. Een stad waar elke Schiedammer zicht veilig en gezond voelt. Maar ook dat Schiedammers de (veer)kracht hebben om te herstellen bij problemen en/of anderen daarbij helpen. Soms is daar ondersteuning bij nodig. Daarom biedt de gemeente (vrijwilligers)organisaties, verenigingen en bewonersinitiatieven die actief zijn in het welzijnsveld financiële ondersteuning via subsidies. Maar ook helpt de gemeente deze partijen in het subsidieproces. Door partijen in de stad met elkaar te verbinden met elkaar en andere belangrijke betrokken organisaties binnen het gehele sociale domein zetten we in op het verbeteren van de kwaliteit van het welzijnsaanbod en een zo goed mogelijke inzet van de schaarse middelen", aldus de gemeente.
Blijvende ontwikkeling
Samen met de welzijnspartijen werkt de gemeente in 2024 verder aan verbeteringen van het subsidieproces. In 2025 stelt het college een nieuwe subsidieregeling voor welzijnssubsidies vast. Met ingang van 2026 geldt dan Subsidies Welzijn als structurele nieuwe werkwijze voor alle welzijnssubsidies in Schiedam.
Foto: een G1000-bijeenkomst in de Grote of Sint Janskerk, één van de vele activiteiten die ooit door de gemeente zijn gesubsidieerd (foto door Jan Schrijver)