Van het gas los kan ook anders

Bewoners Groenoord komen met alternatief voor warmtenet

Bewoners Groenoord komen met alternatief voor warmtenet

SCHIEDAM - Morgen wordt in de commissievergadering van de gemeenteraad het 'van het gas los maken' van de wijk Groenoord besproken. Kern daarvan is het aansluiten van de huizen in Groenoord op het zogenoemde 'warmtenet' dat warmte aanvoert die is opgewekt in een afvalverbrandingscentrale. Afvalverbranding is niet goed voor het milieu, vinden bewoners die verenigd zijn in de Groenoordbelangengroep. Zij zien andere oplossingen en willen een energiecoöperatie oprichten. Je leest de brief van de bewoners aan het gemeentebestuur en de bijbehorende notitie hieronder.

"Hierbij sturen wij, de Groenoordbelangengroep, u - college van B&W en gemeenteraadsleden - een plan om de wijk Groenoord duurzaam van het gas los te krijgen.
Dit betreft een beproefd concept dat reeds zijn sporen heeft verdiend en behoudens dat ook: 
- voordeliger is
- cohesie in de wijk stimuleert
- meer comfort biedt
- inzichtelijk terugverdienmodel
- sociaal economisch en sociaal culturele aanpak heeft
- vooral volledig transparant is

Ten aanzien van de onthouding van de transparantie door het college van B&W aan de burgers, die hier wettelijk recht op hebben inzake het voorliggende businessmodel van B&W aan de raad, maken wij bij deze ernstig bezwaar.

Het plan dat wij u kunnen en mogen doorsturen is afkomstig uit ons grote netwerk. Zoals u bij deze kan constateren zijn er dus wel degelijk zeer goede, beter inzichtelijke en vooral beproefde mogelijkheden om los van het gas te komen.  Wij verzoeken u om hier goede en serieuze nota van te willen nemen.

Woensdagavond 9 december is de inspreekavond over de businesscase tijdens de raadscommisie-vergadering. Wij stellen u voor om, tussen 9 december en 15 december, een commissie in te stellen met afvaardiging met alle partijen uit de raad en Groenoordbelangengroep om samen naar een goede oplossing te zoeken om de wijk Groenoord los van het glas te gaan krijgen, zodanig dat alle zaken waar de wijk dringend behoefte aan heeft meegenomen kunnen worden.

Bovenstaande zullen wij ook ter publicatie sturen aan de media.

Hoogachtend,

A.C.Koremans
Namens de Groenoordbelangengroep"

Notitie
"Notitie Warmtelevering Groenoord of een toekomstbestendige duurzaam alternatief?
Aan : College van B&W gemeente Schiedam
Afschrift: politieke partijen gemeenteraad Schiedam
Van : Ing. Walter Jansen REC (SE&B)
specialist circulair duurzaam bouwen en duurzaamheidstransities en energiekunde
Datum : 7 december 2020 versie : definitief

Geachte college,
Met betrekking tot het definitieve besluit met betrekking tot het beoogd aansluiten van woningen en wooncomplexen op het warmtenet in de wijk Groenoord vraag ik uw objectieve en oprechte aandacht voor het onderstaande.

Inleiding
De wijk Groenoord is in de jaren 60 - 70 gebouwd in een tijd dat er grote behoefte was aan snel en goedkope woningen (revolutie bouw). Deze woningen (voornamelijk gestapeld complexen) hebben een warmtevraag die op gemiddeld 90 kWh/m2 per jaar ligt (label E, F en G). Er zijn ook woningen met een C of E label. Gemiddeld komt de warmtevraag overeen met 1200 m3/jr bij gemiddeld 84 m2 gebruiksoppervlak.

In plaats de wijk met de woningen aan te sluiten op het warmtenet wijs ik op het onderstaande
alternatief met vele perspectieven en een groot maatschappelijke meerwaarde.
Een no-regret duurzaam en toekomstbestendig energieconcept In het onderstaande is een voorbeeld geven op basis van een reeds uitgevoerd en dus bewezen verduurzaam project1 van een bestaand wooncomplex (288 VHE gestapeld) dat vergelijkbaar met het woongebouw aan de Bachplein te Schiedam (Woonplus).

Maatregelen;
• CO2 warmtepomp (max. temp 80 grd C) met collectieve buffervat in combinatie met HR ketels (alleen voor extreme koud (-5 grd C) en back-up) t.b.v. van ruimte en warmtapwater
• Zonnecollectoren en collectief buffervat met extra warmte opslag (buffervat voor warmtepomp en zonnecollectoren samen) ten behoeve van warmtapwater
• Zon PV (voeding warmtepomp (ook in de zomer bij piekproductie) en algemene verlichting, liften, elektrisch rijden door laadpalen
• Borstwering vernieuwen naar een hogere isolatiewaarden (bij woningmutatie)
• Beglazing naar hoog rendement glas (HR++) (bij woningmutatie)
• Verlagen van de luchtdichtheid (bij woningmutatie)
• Mechanische ventilatie basis van CO2 sturing (bij woningmutatie)
• Na isolatie en vernieuwing dak (bij aanleg zonne-energie en warmtepomp)

Resultaten
• Energielasten per maand zijn kleiner dan € 115, - /mnd. na duurzame renovatie (i.p.v. € 140,- zonder renovatie)
• Ontkoppeling van gas en de energiebelasting die toeneemt en hiermee de warmteprijs
• Geen extra belasting van het elektriciteitsnetwerk door slimme systeem sturing en gebruik zonne-energie

(voetnoot 1: Vestia Fonteinbos)"

 

08-12-2020