Harreweg en Woudweg, Reservaat Het Vergeten Land

Bewoners woedend, want overvallen door hermetische afsluiting

Bewoners woedend, want overvallen door hermetische afsluiting

SCHIEDAM - Liesbeth Grashoff, bewoonster Harreweg, vindt dat zij en haar medebewoners van de Harreweg en Woudweg door de afsluiting van de Harreweg "achter een ijzeren gordijn zitten, in een reservaat". Met vier bewoners is vanmiddag door Liesbeth een door meerdere bewoners ondertekende petitie aangeboden aan wethouder Dogukan Ergin. De wethouder was desgevraagd niet bereid commentaar te geven op de door de bewoners aangekaarte situatie.

door Jan Willem de Boer (videoreportage), Jan Schrijver (tekst) en Louise Melchers (foto's)

"Het zal best, hij geeft niks toe nog, dus er valt ook weinig commentaar te geven", zo reageert Grashoff teleurgesteld op het feit dat Ergin niet bereid was de pers commentaar te geven. 

reserv3

Bewoners buiten de bebouwde kom aan de Harreweg en de Woudweg dienen om met de auto in hun stad Schiedam te komen om te rijden via Vlaardingen Holy of Delft Zuid. Dat is mijl op zeven voor de inwoners. Hulpdiensten en lijnbussen kunnen - na het passeren van een slagboom - wel over de voor het normale verkeer ter hoogte van de Harreweg gestremde Slimme Watering. De Slimme Watering zelf is dus afgesloten voor het normale verkeer.

Hulpdiensten zouden zonodig weliswaar door de voor het normale verkeer gestremde Harreweg kunnen volgens Liesbeth Grashoff, "maar als alle sleutels van de hermetisch afgesloten hekken door een hulpdienst eenmaal gevonden zijn en gebruikt, dan is de patiënt al overleden", zegt de eigenaresse van een melkveebedrijf.

De bewoners hebben de wethouder suggesties gegeven voor alternatieven. Als dit 'nee' wordt, gaan we andere stappen ondernemen, zo dreigt Grashoff. We zitten met leveranciers die de bedrijven aan moeten leveren. Anderzijds zijn er bijvoorbeeld bewoners met een kapsalon, met een hondentrimsalon en met een zuivelverkooppunt, welke ondernemers voor een belangrijk deel van hun klanten afhankelijk zijn van Schiedam. Die ondernemers zijn hierdoor in één klap bijna brodeloos gemaakt, aldus Grashoff. 

a0139f4f-d247-49a2-8f3e-ce8a41447cae

Odette, met een kapsalon aan de Woudweg, is bang dat ze heel veel klanten kwijtraakt. Nu in de zomer gaat het nog, op de fiets kunnen de meeste komen, maar in herfst en winter wordt dat moeilijker. Odette zegt vooraf geen informatiebrief van de gemeente ontvangen te hebben. Er moet gewoon een vervangende weg komen, want zo lang - tot in het eerste kwartaal van 2023 gaat het duren - houden we het niet uit, zegt zij.

Jan Verboon, bewoner Harreweg, was ook bij het gesprek met de wethouder aanwezig. Hij heeft de indruk gekregen dat de wethouder wel serieus is, maar met zijn rug tegen de muur staat. Volgens Verboon is een oplossing het fietspad van de Harreweg (net voorbij de Woudweg) naar de Groeneweg te gebruiken voor het verkeer. Dat is een breed fietspad, waar niemand iets aan hoeft te doen, daarover kan gewoon het autoverkeer heen en zo uit of in het gebied komen. 

Lees over dit onderwerp ook:
Rondweg Schiedam Noord tot in 1e kwartaal 2023 gestremd; Beelden van werkzaamheden aan tramkeerlus

Lees ook ons eerdere artikel (inzake protest tegen stikstofplannen regering): Eénvrouws boerenprotest op het Stadserf

reservaat

 

 

29-08-2022