'Voelen ons als het ware met de rug tegen de muur gezet'

Bewoners schakelen advocaat in wegens locatie flexwoningen

Bewoners schakelen advocaat in wegens locatie flexwoningen

SCHIEDAM - De gemeente Schiedam is voornemens op drie locaties zogenoemde snelwoningen, ook wel genoemd flexwoningen, te bouwen. De woningnood is groot dus er moet gebouwd worden. Een grasveld aan de Simon Rijnbendestraat is één van de gekozen locaties. De huidige bewoners voelen zich niet voldoende gehoord en geïnformeerd en zijn niet gelukkig met de in hun ogen overhaaste besluitvorming. JW TV sprak met bewoner Erik van Hoogteijlingen.

video door Jan Willem de Boer van JW TV Schiedam

Als bewoners voelt men zich in de Rijnbendestraat niet meegenomen in de procedure van de locatiekeuze voor het bouw van flexwoningen ofwel snelwoningen, waarmee de gemeente in het sociale woningbouwsegment iets wil doen aan de schaarste op de woningmarkt. Bewoners hebben een aantal vragen op papier gezet en Erik van Hoogteijlingen heeft de vragen als inspreker aan gemeenteraadsleden toegelicht, maar hij heeft de indruk dat het er niet toe deed en dat er met de bewonersinput niets gedaan zal worden. 

De groenstrook bij de flats is daar ooit aangelegd omdat het een kinderrijke buurt is. Is groen en de speelplaats op het veld ineens niet meer nodig?, is een van de vragen die de bewoners zich stellen. De Eneco-gelden worden aangewend, en die waren hier niet voor bestemd, zo is vooraf door de gemeente bij de verkoop van de Eneco-aandelen bepaald, zo betoogt Erik van Hoogteijlingen. 18 locaties zijn er onderzocht door de gemeente. De Rijnbendestraat is een van de gekozen locaties, maar wat zijn de argumenten dan geweest voor de keuze van deze locatie?

Inmiddels hebben de teleurgestelde bewoners een advocaat ingeschakeld die een brief heeft opgesteld die naar het gemeentebestuur zal gaan. De bewoners willen dat de gemeenteraad voldoende de tijd neemt om weloverwogen besluiten te nemen inzake de locaties en dat de omwonenden middels échte participatie op een bevredigende manier worden meegenomen in het proces. Nu voelen de bewoners zich ongehoord, ongeïnformeerd en zoals Erik van Hoogteijlingen dat uitdrukt 'als het ware met de rug tegen de muur gezet'.

Over de flexwoningen schreven wij eerder:
"Tijdelijke woningen op 3 locaties
Het bijzondere aan de woningen is dat ze voor een groot deel al in een fabriek worden gebouwd. Daardoor kunnen ze snel op locatie worden geplaatst. De nieuwe bewoners kunnen er dan ook snel intrekken. De woningen zullen blijven staan voor een periode van maximaal 15 jaar. Voor de in totaal 92 woningen zijn 3 plekken gevonden. Aan de Zoomweg in Woudhoek komen 68 appartementen op een nu nog braakliggend terrein. Aan de Simon Rijnbendestraat in West komen 12 appartementen, net als aan de Borodinlaan in Groenoord. In alle gevallen gaat het om gestapelde appartementen, niet hoger dan 3 bouwlagen." Lees hier verder:
Plan voor 92 ‘snelwoningen’, waarvan 30% voor vluchtelingen (deschiedammeronline.nl)

Lees ook:
Petitie Gras-/speelveld behouden

03-10-2024