Tijdens coronamaatregelen méér meldingen huiselijk geweld; Gemeente Schiedam benadrukt:

Bij geweld thuis mag je ook tijdens de avondklok je huis verlaten

Bij geweld thuis mag je ook tijdens de avondklok je huis verlaten

SCHIEDAM - Ook tijdens de avondklok is het toegestaan naar buiten te gaan als er bij je thuis sprake is van geweld. Dat meldt de gemeente Schiedam vandaag. "Dit mag ook als u zich thuis onveilig voelt, maar er geen direct gevaar is", aldus de gemeente. 'Veilig Thuis' is een meldpunt van huiselijk geweld. Tijdens de coronamaatregelen is het aantal mensen dat contact opneemt met het meldpunt toegenomen.

Er is een meldpunt waar iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld naartoe kan bellen. Het kan zijn dat je zelf betrokken bent bij huiselijk geweld, als slachtoffer of als pleger. Het kan ook zijn dat er sprake is van huiselijk geweld bij iemand die je kent. Je kunt in al die gevallen bellen met 'Veilig Thuis'. Er is een landelijk nummer: 0800-2000. Het landelijke telefoonnummer voor advies en meldingen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar.

Je kunt ook chatten. "Vanwege de avondklok is de chat van Veilig Thuis landelijk ook ’s avonds bereikbaar. Slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen tot en met 9 februari tijdens werkdagen van 09.00 uur tot 22.00 uur chatten met een medewerker van Veilig Thuis", meldt de gemeente.

"De Veilig Thuis organisaties maken zich zorgen over de effecten van de coronamaatregelen op mensen en de toename van geweld in huiselijke kring. Het aantal mensen dat tijdens de coronamaatregelen contact opneemt met Veilig Thuis is gestegen. Het gaat daarbij vooral om mensen die advies vragen omdat ze vermoeden dat er sprake is van huiselijk geweld in hun omgeving."

Bij geweld is het toegestaan het huis te verlaten
De gemeente over het verlaten van je huis tijdens de avondklok in geval van geweld: "Is er geweld bij u thuis tijdens de avondklok? Bel bij direct gevaar altijd 112 en verlaat zo nodig uw huis. U mag ook naar iemand anders toe gaan. Dit mag ook als u zich thuis onveilig voelt, maar er geen direct gevaar is. Kijk of u bij iemand terecht kan, bij voorkeur bij u in de buurt. In deze gevallen is het toegestaan om uw huis te verlaten en krijgt u geen boete."

Hier lees je er meer over hoe Veilig Thuis werkt:
https://veiligthuis.nl/hoe-werkt-veilig-thuis/

Foto: Ottawa Women’s Monument (1992, Minto Park, Ottawa, Canada) ter nagedachtenis van vrouwen omgekomen door huiselijk geweld, foto door I, Padraic Ryan, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1967321

 

27-01-2021