The Lasses laten zich inspireren door literatuur

Boeken en ballades in de bibliotheek

Boeken en ballades in de bibliotheek

SCHIEDAM – Op donderdagavond 16 maart was het tijd voor folkmuziek in de bibliotheek aan de Lange Haven. Sophie Janna (links op de foto) en Margot Merah (rechts op de foto), beter bekend als The Lasses, zongen eeuwenoude Ierse en Schotse folkballades, maar ook eigen songs, passend bij allerlei boeken.

door Louise Melchers

Sophie vertelt dat het project begon tijdens de coronaperiode. Optredens zaten er toen niet in, dus wat doe je dan? Samen met Margot stelde ze een programma samen, speciaal voor bibliotheken. In dat programma brengen ze folksongs ten gehore, passend bij hun lievelingsboeken uit de Engelse, Schotse, Ierse, IJslandse en Nederlandse literatuur.

Sommige folkballades zijn al eeuwenoud, maar andere zijn door Margot of Sophie zelf geschreven. Ze begeleiden hun tweestemmige zang op diverse instrumenten waaronder de gitaar, bodhrán, shrutibox (links op onderstaande foto) en ukelele (rechts op onderstaande foto).

Lasses5klein

Sophie en Margot hebben allebei hun sporen in de muziekwereld verdiend en toeren al jaren de wereld over. Van hun hand verschenen diverse cd's en hun werk is ook te beluisteren op Spotify. Op 26 maart hebben ze hun eerste eigen Folk en Roots Festival in Bergen op Zoom: het Flat Mountain Folk & Roots Festival, waar ook diverse andere artiesten zullen optreden. 

Lasses1klein

Tot slot van de avond kregen de Lasses bloemen van organisator Edmond Steens. Jan van Bergen en Henegouwen van de bibliotheek (links op de foto hierboven) gaf de cd met de op muziek gezette gedichten van de Schiedamse dichter Piet Paaltjens (François Haverschmidt) cadeau. Hij sprak de hoop uit dat deze weer een nieuwe inspiratiebron voor het duo zal zijn.

16-03-2023