Boomconcerten Rotterdam schieten wortel in Schiedam

Boomconcerten Rotterdam schieten wortel in Schiedam

SCHIEDAM - De fotografe Margi Geerlinks en violiste Annabelle Ferdinand verzorgen de komende weekenden samen een serie gratis vioolconcerten op verschillende plekken in Rotterdam.

door Louise Melchers (foto's door Margi Geerlinks)

In de galerie van Margi Geerlinks - Galerie 158 op de Hoogstraat in Schiedam - vond de try-out plaats. ‘Een boom staat stil, maar groeit’, is een overpeinzing die blijft hangen. Een boom ‘ziet’ allerlei gebeurtenissen ‘om zich heen’, maar zwijgt. Een boom kan voor mensen toch symbool worden voor gebeurtenissen. Zoals we in Schiedam de Anne-Frankboom in de Plantage hebben en sinds kort ook de zomerlinde van een zaailing van een Duitse boom van wel duizend jaar oud. Zo heeft Rotterdam ook zijn bomen met een verhaal. Bomen leveren ook de grondstof voor veel instrumenten, zoals viool en bas.

Margi: "Afgelopen jaar had ik corona en lag een tijd lang alleen in een kamer op bed. Op een dag verscheen Annabelle in de tuin en speelde viool voor me. Dat ontroerde me en was het beste wat me in die coronaperiode is overkomen.

Dit zouden ook anderen moeten kunnen horen, dacht ik. In de coronaperiode ging ik ook, net als veel mensen, graag wandelen in de natuur. De natuur inspireerde niet alleen mij, maar het bleek dat ook veel componisten en dichters zich lieten inspireren door bomen.

Annabelle en ik bedachten daarom de boomconcerten. Annabelle bewerkte de muziek zodat deze door één violist gespeeld kan worden en schreef een boomgedicht. Ik ging op zoek naar mooie bomen en mooie plekken waar de concerten gegeven konden worden."

Eén van de bomen die Margi en Annabelle inspireerden, was de plataan aan de Westersingel in Rotterdam. De plataan overleefde het bombardement van Rotterdam en wordt ook wel de Breytenbachplataan genoemd, naar de dichter Breyten Breytenbach die de boom in 1986 uitriep tot ‘Het monument van de onbekende dichter’. Ook de kastanjebomen in de Burgemeester Meineszlaan overleefden het bombardement van 14 mei 1940, terwijl veel bewoners nooit meer terugkeerden. Ten slotte werden we geïnspireerd door de veelzijdigheid aan groen in een heerlijke tuin in de wijk Carnisse.’

Het programma duurt ongeveer een uur en tijdens dat uur krijg je als luisteraar verschillende muziekstukken, verhalen en gedichten te horen. Allemaal zijn ze geïnspireerd op de natuur.

De concerten zijn overdag en vinden om 14.30 en 16.00 uur plaats op zondag 19 september (Chabot Museum, aanmelden via de website van het museum), 10 oktober (‘De woonkamer van de burgemeester’, Burgemeester Meineszlaan, aanmelden via de website ) en 26 oktober (‘De Groene Oase op Zuid’, Carnisse, aanmelden via de website).

Margieviolistestaand

18-09-2021