Brandmerk! Brandijzers uit 100 jaar jeneverindustrie te zien

Brandmerk! Brandijzers uit 100 jaar jeneverindustrie te zien

SCHIEDAM - Dit voorjaar is in het Nationaal Jenevermuseum Schiedam de tentoonstelling 'Brandmerk! Brandijzers uit 100 jaar jeneverindustrie te zien'. De expositie is van 17 maart tot en met 4 juni 2022. 

Vanaf 1881 gebruikten distillateurs steeds vaker beeldmerken om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Op de kisten jenever brandde men met een brandijzer het jenevermerk. De tentoonstelling 'Brandmerk! Brandijzers uit 100 jaar jeneverindustrie' laat een groot aantal van deze unieke brandijzers zien. 

Brandijzers als marketingmiddel
Vanaf 1881 werden duizenden jenevermerken ingeschreven in het Fabrieksmerken Register. Vooral de exporterende distillateurs en jeneverhandelaren gingen logo’s en beeldmerken gebruiken om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Op de kisten zat het gebrandmerkte jenevermerk en in die kist zat hetzelfde etiket op de fles. Voor elk land werden specifieke logo’s gebruikt. Binnen één exportland concurreerden de Nederlandse jenevers met elkaar en werden succesvolle logo’s soms van elkaar, maar ook lokaal, gekopieerd.  

Brandijzers als herkenning
Door middel van brandijzers tonen producenten hun merken en namen. Men gebruikte merktekens als dierfiguren, machines en vormen die direct herkenbaar waren voor klanten. Van de kusten van Afrika tot de opkomende steden in de VS; een brandmerk gaf garantie voor herkomst en kwaliteit.  

'Brandmerk! Brandijzers uit 100 jaar jeneverindustrie' toont een groot aantal brandijzers waarmee de sterke branding van jenever op de internationale markten letterlijk ingebrand werd. Samen met patentboeken en etiketten geven de brandijzers een beeld van vroege manieren om ijzersterke merken aan de man te brengen. 

Nationaal Jenevermuseum Schiedam
Het museum toont een bijzondere collectie die vertelt over het heden, verleden en de toekomst van de jeneverindustrie in Schiedam en geheel Nederland. In de historische branderij wordt moutwijnjenever gestookt volgens de 'oud-Hollandsche methode' naar receptuur uit 1700. De moutwijn, gestookt uit rogge en gerstemout, wordt 3 jaar gelagerd en vervolgens gebotteld onder de naam Old Schiedam. 

poster

25-02-2022