SCHIEDAM - De Stichting Schiedamse Jenever 750 heeft het 750-jarig bestaan van de stad aangegrepen om een speciale jubileum-jenever uit te brengen.
Deze week heeft Burgemeester Harald Bergmann bij Distilleerderij Onder de Boompjes aan de Buitenhavenweg de eerste fles in ontvangst mogen nemen en kunnen proeven hoe deze Schiedam 750 Jenever smaakt.
Hij was daarbij in het goede gezelschap van distillateur Bob de Kuyper alsmede de voormalige burgemeesters Cor Lamers en Reinier Scheeres. Ook verschillende Schiedamse slijters en vertegenwoordigers van het Jenevermuseum waren van de partij.
Deze klassieke jenever is gemaakt op basis van ruim tien jaar op eikenhouten vaten, gerijpte moutwijn, graanalcohol en een uitgelezen kruidenmix. Dit procedé heeft gezorgd voor een zachte, volle smaak. Van deze klassieke jenever zijn 1275 flessen geproduceerd.
Daarmee doet Schiedam 750 Jenever op een bijzondere manier recht aan het 750-jarig bestaan van de stad en dus aan het feit dat Gravin Aleida in het jaar 1275 stadsrechten verleende.
De reacties tijdens deze eerste proeverij waren bijzonder positief.
Zo sprak Bob de Kuyper over “een voortreffelijke keuze” en kenmerkte expert Rob van Klaarwater van Jeneverie Het Spul de 750 jenever als een “heerlijke combinatie van zachte moutwijn met mooie, frisse smaaktinten”.
Ongeveer de helft van de geproduceerde Schiedam 750 Jenever is al verkocht.
Deze week is de verkoop van de nog resterende flessen gestart via de Schiedamse slijters, het Jenevermuseum en de site
www.schiedam-750-jenever.nl.
De jenever wordt geleverd in een speciale kelderfles en is ook verkrijgbaar in een exclusieve houten kist. De verkoopbaten komen ten goede aan het Nationaal Jenevermuseum Schiedam, met name voor de opleiding van ambachtelijke stokers.
Foto:
V.l.n.r. oud-burgemeester Reinier Scheeres, burgemeester Harald Bergmann en oud-burgemeester Cor Lamers
Fotografie
Theo van Giezen