Een halve eeuw toewijding aan gezonde leefstijl

Capri Hartrevalidatie viert 50-jarig bestaan

Capri Hartrevalidatie viert 50-jarig bestaan

SCHIEDAM - Capri Hartrevalidatie viert dit jaar haar 50-jarig jubileum. Sinds de oprichting in 1975 helpt de organisatie mensen met een hartprobleem het leven weer op te pakken. Dit doen ze met een unieke multidisciplinaire aanpak. Tijdens de revalidatie staat niet alleen het lichamelijke, maar ook het emotionele herstel centraal. Nu hart- en vaatziekten steeds vaker voorkomen in de samenleving, is de rol van Capri relevanter dan ooit.

Een van de locaties waar de zaaltraining van Capri plaatsvindt is in Schiedam, in de sporthal Groenoord.

Hart- en vaatziekten zijn een van de grootste gezondheidsproblemen in Nederland. In de afgelopen 50 jaar hebben veranderingen in onze leefstijl bijgedragen aan een toename van hart- en vaatproblemen. Denk aan minder bewegen, ongezonde voeding, alcoholgebruik, roken, stress en slaapproblemen. Al deze zaken vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Capri richt zich tijdens de hartrevalidatie dan ook niet alleen op het herstel, maar ook op het verbeteren van leefstijlgewoonten. De revalidatie is bedoeld voor iedereen die in het nabije verleden iets aan zijn hart heeft gekregen.

Het revalidatieprogramma van Capri combineert fysieke training in de sportzaal met gerichte begeleiding. Zo kunnen deelnemers bijvoorbeeld een cursus volgen over omgaan met stress, het maken van gezondere voedingskeuzes of hulp krijgen bij stoppen met roken. Deelnemers krijgen hiermee handvatten om hun leefstijl te verbeteren.

250221 Capri voorlichting in de zaal

Aandacht voor lichaam en geest
Kenmerkend voor Capri is de aandacht voor de mentale kanten van hartaandoeningen. Dat betekent dat deelnemers niet alleen een sportprogramma volgen om hun fysieke conditie op te bouwen, maar ook dat zij hun zelfvertrouwen en plezier in bewegen terugvinden. Daarnaast bieden gesprekken met medisch maatschappelijk werkers ruimte voor de emotionele en psychosociale verwerking.

Een multidisciplinair team van onder andere artsen, fysiotherapeuten”/bewegingsagogen, diëtisten, medisch maatschappelijk werkers en een psycholoog maakt deze brede ondersteuning mogelijk. Bovendien is daarbij niet alleen oog voor de patiënt zelf: ook partners of andere gezinsleden kunnen zo nodig begeleiding krijgen. Deze aanpak sluit daarmee goed aan op het dagelijks leven van de deelnemer en geeft zo een grotere kans op een duurzaam herstel.

Kenniscentrum: wetenschap als basis
Wetenschappelijk onderzoek staat bij Capri hoog in het vaandel. Als kenniscentrum draagt de organisatie bij aan verschillende wetenschappelijke studies gericht op hartrevalidatie en het optimaliseren van het revalidatieprogramma.
Een voorbeeld van een onderzoek dat nu loopt is de OPTICARE-RESST studie. Hierin wordt bekeken wat de effecten zijn van een cursus voor deelnemers over stressmanagement en het verbeteren van de nachtrust. Als dit effectief blijkt te zijn, kan aandacht voor slaap een nieuw onderdeel worden in het hartrevalidatieprogramma.

Vijftig jaar vooruitgang
Op 3 maart 1975 begon de hartrevalidatie onder de naam Rotterdamse Stichting voor Cardiologische Revalidatie (RSCR). De organisatie baseerde haar programma op de ervaringen van het Cardio Pulmonary Rehabilitation Institute (CAPRI) uit Seattle. In 2008 werd de naam gewijzigd in Capri Hartrevalidatie Rotterdam, en in 2010 sloot Bronovo Hartrevalidatie (later opgegaan in het HMC) zich aan bij Capri. Jaarlijks revalideren meer dan 2500 mensen bij Capri in Rotterdam en Den Haag.

Blik op de toekomst
Ook in de toekomst blijft Capri Hartrevalidatie zich inzetten voor de best mogelijke zorg voor hartpatiënten. Met een wetenschappelijk onderbouwd programma gebaseerd op de Multidisciplinaire Richtlijn Hartrevalidatie helpt Capri deelnemers hun gezondheid duurzaam te verbeteren. Het jubileumjaar is niet alleen een moment om terug te blikken, maar ook om vooruit te kijken: naar een toekomst waarin gezonde leefstijl de norm wordt, niet alleen als behandeling maar ook als preventie van hart- en vaatziekten.

Fotobijschrift
zaaltraining
Fotograaf

Sanne van der Most

21-02-2025