SCHIEDAM - Stichting Voedselbank Schiedam heeft twee uitgiftepunten, te weten Dreesplein en Groenelaan. Voor het verzamelen van voedsel en in pakketten verdelen, is ruimte nodig. Dat gebeurt nu in het distributiecentrum van de Voedselbank Rotterdam, maar dat distributiecentrum gaat sluiten. Voedselbank Schiedam moet dit voorwerk nu zelf gaan doen en heeft daarvoor ruimte nodig. Gemeenteraadslid Cock de Jong (fractievoorzitter AOV) heeft erover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W. Je leest de vragen en de inleiding erop hieronder.
"De Voedselbank Schiedam, heeft twee uitgiftepunten (Dreesplein en Groenelaan).
Momenteel is de uitgifte iedere donderdag, op het Dreesplein bestaande uit 156 (!!) voedselpakketten. Daarbij komen dan ook nog de pakketten van de Groenelaan.
Dit wordt allemaal gefaciliteerd door vrijwilligers die ontzettend hard werken. De cliënten worden doorverwezen door het WOT, vluchtelingenwerk, bewindvoerders of andere hulpverlenende instanties.
De pakketten (dit zijn kratten) worden samengesteld in het distributiecentrum aan de Keileweg in Rotterdam. Iedere donderdag vroeg gaat er een vrachtwagen rijden vanuit Schiedam om de pakketten op te halen en eventueel aan te vullen.
Helaas stopt de distributie vanaf eind 2023, het pand aan de Keileweg wordt gesloopt, en de bedoeling is nu dat iedere gemeente zijn eigen voedselbank gaat regelen.
Dit houdt in dat de medewerkers van de Voedselbank Schiedam haastig op zoek zijn naar ruimte, die goed bereikbaar is, om ervoor te zorgen dat álle gezinnen de week weer door kunnen met eten.
Zoals bovenstaand vermeld zijn er inmiddels 156 gezinnen die een pakket komen halen en dit aantal groeit iedere week..
De Voedselbank Schiedam is dus op zoek naar een ruimte. De criteria waar het pand aan moet voldoen zijn:
- 150 tot 200 m2
- Goed bereikbaar voor vrachtwagen
- Gelijkvloers
- Voorzien van stroomvoorziening
Hoe eerder er een pand gevonden kan worden des te sneller gestart kan worden met het gebruiksklaar maken van het pand. Dit zou een enorme rust op de schouders van de medewerkers betekenen, want de angstige gedachte dat de cliënten straks zonder eten komen te zitten, is geen fijn vooruitzicht.
Vandaar de volgende vragen:
- Is het college op de hoogte van deze situatie
- Erkent het college de noodzaak om te voorkomen dat cliënten zonder eten komen te zitten.
- Is het college genegen om samen met de Voedselbank Schiedam een zoektocht uit te zetten naar een geschikte locatie
Cock de Jong, AOV"
N.B. redactie
Wij vroegen aan Marja Docter van de Voedselbank Schiedam hoeveel cliënten het uitgiftepunt in de Groenelaan heeft. "Op de Groenelaan delen we 100 pakketten uit. Het gaat ons voornamelijk om een opslagruimte waar we zelf voorbereidingen kunnen treffen voor het uitdelen. Dit omdat Rotterdam ons aan het eind van het jaar geen pakketten meer levert", antwoordt Marja Docter.
Foto's (c) De Schiedammer Online