SCHIEDAM - De twee ouderenpartijen in Schiedam, AOV en OPS, hebben op 7 juli 2022 schriftelijke vragen gesteld aan het college over de subsidiebeëindiging voor de wijkfunctie die de Frankelandgroep heeft. Die vragen zijn nog niet beantwoord. Het college heeft in een brief laten weten de beantwoording uit te stellen, maar doet dit volgens Maarten Reuderink (fractievoorzitter OPS) op niet correcte wijze. Daar heeft hij vandaag nieuwe vragen over gesteld aan het college. Die lees je hieronder.
"Schriftelijke vragen: verwijzen naar het juiste artikel van het reglement van orde
Geacht college,
De OuderenPartij Schiedam (OPS) stelt deze vragen met enige plaatsvervangende schaamte. U kunt het afdoen als klein bier, maar het is natuurlijk buitengewoon gênant dat het Schiedamse college zijn eigen reglement van orde niet kent. U verwijst in een briefje van 2 augustus 2022 waarin u uitstel aankondigt naar artikel 40 van dat reglement.
Om een en ander niet gelijk aan de grote klok te hangen heb ik de burgemeester, de eerste locoburgemeester en de gemeentesecretaris op 16 augustus gemaild, dat u naar het verkeerde artikel verwijst en dat dit artikel 43 zou moeten zijn. Daarnaast heb ik u verzocht om dat aan te passen. Het blijft natuurlijk, mild geformuleerd, slordig, maar als een en ander snel was aangepast, had er vast geen haan naar gekraaid.
Daar het aanpassen van letterlijk een cijfer, meer is het niet, uiteraard een zware taak is, hebben we een week gewacht, maar tot nu toe heeft mijn mailtje niet tot enige actie geleid.
Al met al komen wij nu tot de volgende vragen:
Kunt u aangeven hoe het komt dat u uw eigen reglement van orde niet kent?
Kunt u aangeven hoe u de antwoorden, die u ongetwijfeld niet zelf formuleert, maar wel onder uw verantwoordelijkheid worden uitgestuurd, controleert?
Kunt u zich voorstellen dat een dergelijke, wel heel erg makkelijk te voorkomen fout, voor weinig vertrouwen zorgt bij de beantwoording bij andere schriftelijke vragen?
Kunt u aangeven waarom u uw briefje van 2 augustus niet na mijn mailtje van 6 augustus hebt aangepast?
Tot slot een gratis tip: Mocht u bij de beantwoording van deze schriftelijke vragen meer tijd nodig hebben, verwijst u dan vooral naar artikel 43 van het regelement van orde.
Met vriendelijke groet,
Maarten Reuderink"
In onderstaand artikel lees je over de gestelde raadsvragen, waarvoor het college beantwoording heeft uitgesteld:
AOV en OPS stellen college vragen over subsidiestop wijkfunctie Frankelandgroep
'Ambtelijke beoordelaars weten niet dat 'aanleuners' wijkbewoners zijn en waar Frankeland staat'
Hieronder lees je de tekst van artikel 43 van het reglement.
"Artikel 43 Schriftelijke vragen
1. Schriftelijke vragen worden kort en duidelijk geformuleerd. De vragen kunnen van een toelichting worden voorzien. Bij de vragen wordt aangegeven of schriftelijke of mondelinge beantwoording wordt verlangd.
2. De vragen worden, via de griffie, bij de voorzitter van de raad ingediend. Deze draagt er zorg voor dat de vragen zo spoedig mogelijk ter kennis van de overige leden van de raad en het college worden gebracht.
3.a. Schriftelijke beantwoording vindt zo spoedig mogelijk plaats, in ieder geval binnen dertig dagen, nadat de vragen zijn binnengekomen. Schriftelijke antwoorden worden aan de gehele raad beschikbaar gesteld.
b. Mondelinge beantwoording vindt plaats in de eerstvolgende raadsvergadering.
c. Indien beantwoording niet binnen deze termijnen kan plaatsvinden, stelt het college de vragensteller en de raad hiervan gemotiveerd in kennis, waarbij de termijn wordt aangegeven waarbinnen beantwoording zal plaatsvinden. Dit bericht wordt behandeld als een antwoord.
4. De antwoorden worden door het college aan de leden van de raad medegedeeld.
5. De vragensteller kan, bij schriftelijke beantwoording in de eerstvolgende raadsvergadering en bij mondelinge beantwoording in dezelfde raadsvergadering, na de beantwoording nadere inlichtingen vragen omtrent het door de burgemeester of door het college gegeven antwoord."