SCHIEDAM - Heeft jullie museum een kunstgerelateerde collectie waar nodig onderzoek naar gedaan moet worden? Het Cultuurfonds biedt hulp.
Met een bijdrage van € 25.000 kan een aankomend junior conservator worden aangesteld om de dagelijkse taken van de conservator over te nemen. De eigen conservator krijgt hierdoor 6 maanden de tijd zich te richten op museaal onderzoek. Het onderzoek moet gerelateerd zijn aan de collectie die bestaat uit beeldende kunst, kunstnijverheid, toegepaste kunst, design of architectuur. Onderbouw in de aanvraag waarom dit specifieke onderzoek van belang is voor het museum en welk eindresultaat wordt beoogd. Komt er een publicatie, (online) bestandscatalogus, digitale ontsluiting of een tentoonstelling naar aanleiding van het onderzoek?
"We hadden wel een overzicht van de objecten in onze Sits collectie, maar de verhalen erachter wisten we niet! Het verhaal achter deze rok is een heel mooi voorbeeld van onderzoek dat dankzij Conservatoren Stipendium tot stand is gekomen. Dit was anders blijven liggen in het depot.”
Gieneke Arnolli · conservator Fries Museum
Het Conservatoren Stipendium: Reddingsboei en buitenkans ineen
Als gevolg van vernieuwde museumdefinities, de opkomst van educatieve afdelingen en overheidsbezuinigingen raakte de kerntaak van de museumconservator – onderzoek – geleidelijk ondergesneeuwd. Het Prins Bernhard Cultuurfonds helpt zittende en aanstormende conservatoren met een stipendium. Wat zijn hun ervaringen? Download gratis Boekman Extra #36, geschreven door cultuurwetenschapper Anouk Wittendorp.
2023
In 2023 zijn er maar liefst 13(!) musea die een Conservatoren Stipendium ontvangen. Dit is meer dan het dubbele van de afgelopen jaren! Naast beeldende kunst musea ontvingen nu ook musea met een focus op geschiedenis & letteren of monumentenzorg & erfgoed een conservatoren stipendium. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de gulle schenking van Friend of CODART Foundation. Zie hieronder welke musea ruimte krijgen voor onderzoek, en waar ze die tijd aan gaan besteden.
Voorgangers
Het conservatoren stipendium biedt sinds 2013 ieder jaar meerdere beurzen aan voor conservatoren. Met een bijdrage van € 25.000 kan een aankomend junior conservator worden aangesteld om de dagelijkse taken van de conservator over te nemen. De eigen conservator krijgt hierdoor 6 maanden de tijd zich te richten op museaal onderzoek. Zo wordt wetenschappelijk onderzoek bij musea gestimuleerd.
Weten welke musea er de afgelopen jaren een stipendium hebben ontvangen? En waarnaar er onderzoek wordt gedaan?
2023
* Zuiderzeemuseum, Enkhuizen: Onderzoek naar collectie interieurdelen (ornamenten, trapdelen, tegeltableaus e.d.)
* Museum Slager, Den Bosch: Onderzoek naar hele collectie ter betere ontsluiting (schilderijen en voorwerpen afkomstig van acht schilders in drie generaties uit de Bossche familie Slager)
* Limburgs Museum, Venlo: Onderzoek voor herinrichting vaste presentatie (cultuurhistorisch)
* Nationaal Jenevermuseum Schiedam: Onderzoek voor betere ontsluiting collectie
* Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam: Onderzoek voor tentoonstelling over de wisselwerking tussen Rembrandt en de Amsterdamse Breestraat (historisch)
* Museum Van Loon, Amsterdam: Onderzoek naar gehele collectie voor meerstemmige publieksinformatie (kunst, kunstnijverheid, koloniaal verleden)
* Museum Arnhem: Onderzoek naar de collectie Schoo (hedendaagse Indiase kunst)
* Amsterdam Museum: Onderzoek naar Huis Willet-Holthuysen (historisch, koloniaal verleden)
* Centraal Museum, Utrecht: Onderzoek voor tentoonstelling en publicatie over Gerard van Honthorst (mogelijk gemaakt door een gulle schenking van Friends of CODART Foundation)
* RKD, Den Haag: Onderzoek voor tentoonstelling Herman de Vries
* Museum Krona, Uden: Onderzoek naar eigen collectie
* Groninger Museum: Onderzoek voor de tentoonstelling Baksteen
* Museum Gouda: Onderzoek bestandscatalogus De Vrouwen van Museum Gouda