Het regende pijpenstelen tijdens opening 'Schiedam Opgelicht'

Daarna brak het licht door in historisch Schiedam

Daarna brak het licht door in historisch Schiedam

SCHIEDAM - Vanavond iets over zeven uur heeft burgemeester Lamers op het plein van het Stedelijk Museum Schiedam met één klap op de rode knop 'Schiedam Opgelicht'. Hij zette de zes licht projecties op de historische gebouwen in de stad aan. In dit artikel zie je foto's van de projecties en de opening en zie je een videoreportage van Jan Willem de Boer, waarin hij in gesprek is met museumdirecteur Anne de Haij en waarin je bewegende beelden van diverse projecties kunt zien.

door Jan Schrijver (tekst) en Jan Willem de Boer (videoreportage)

Precies op het moment dat Anne de Haij haar welkomstwoord startte, vanavond om zeven uur, begon het te hozen.

omgedr

Burgemeester Lamers hield de museumdirecteur onder de paraplu, waarna de rollen omgedraaid waren tijdens de openingsspeech van de burgemeester (foto door Rob van der Stel). Gezien de regen hield hij de speech kort en zette alle zes de lichtinstallaties in de stad aan.

Daarna was er kerstzang door koor en zangtrio die aanstaande zaterdag op het Dickens Festijn zullen optreden (foto hieronder door Rob van der Stel).

kerstzang

Ook de talrijke in historische kledij gestoken Dickens Festijn-figuranten zorgden voor sfeer. Heel moedig trotseerden zangers en figuranten de stromende regen, lang niet allen met paraplu (foto hieronder door Mart Elderkamp).

mart-1

Weldra na de openingsactiviteiten werd het gelukkig droog. Er werd warme chocolademelk met slagroom aangeboden, alsook door Ine Elderkamp bereidde pompoensoep. Zowel voor degenen met zoete als degenen met hartige trek kon zodoende de inwendige mens versterkt en verwarmd worden. Dat was heel welkom. 

Jan Willem de Boer besprak met Anne de Haij onder meer de subsidie van in het totaal zes ton die het museum van verschillende fondsen krijgt voor de komende drie jaar en waarmee onder de noemer 'Mijn Schiedam' projecten zoals de Buurtplaatjes, de Wijken Welkom-avonden en de Kunstlogé mogelijk zijn. Ook het lichtfestival 'Schiedam Opgelicht' is weer een project voor alle Schiedammers en deelname is gratis. 

'Schiedam Opgelicht' is nog te bezoeken op vrijdag 16 december, zaterdag 17 december en zondag 18 december, elke dag van 19.00 tot 22.00 uur. Er zijn lichtprojecties op het Stedelijk Museum Schiedam, het Jenevermuseum (foto hieronder), Museummolen De Walvisch, de Restauratie Werkplaats, de Korenbeurs en het oude Stadhuis. Tijdens de avonden is het Panorama Schiedam in het Stedelijk Museum Schiedam gratis te bezoeken. 

jenever

Ook museummolen De Walvisch is tijdens de avonden gratis te bezoeken. Vanuit de bovenste verdiepingen van de molen zijn dan unieke foto's te maken, zoals deze foto hieronder door Rob van der Stel.

vanuit

Startpunt van de wandelroute is het plein voor het Stedelijk Museum Schiedam. Er zijn routekaarten verkrijgbaar. Je kunt de wandeling op eigen houtje doen of meegaan met een gratis rondleiding met gids. Deze rondleidingen starten elke avond om 19.00 en 20.30 uur.

museum (2)

Foto onder: de Schiedamse kunstenaar Aldo Hoeben maakte de projectie op de Korenbeurs, door aan een touw te trekken dat bevestigd is aan een lantaarnpaal op de Korte Haven aan de overkant van de Korenbeurs, gaat het paard dat op de Korenbeurs geprojecteerd is harder lopen en wordt de achtergrond kleurrijker; hier doet Aldo Hoeben het voor aan de deelnemers aan de eerste rondleiding

aldo (2)

15-12-2022