Wellicht komt er een gemeenschappelijke moestuin terug op het Wibautplein

De eerste woningen kunnen medio 2023 opgeleverd worden

De eerste woningen kunnen medio 2023 opgeleverd worden

SCHIEDAM - De eerste van de 132 woningen in het nieuwe woningbouwproject WIJpark op het Wibautplein zullen medio 2023 opgeleverd kunnen worden. De koopwoningen hebben prijzen vanaf 300.000 euro vrij op naam. Ook komen er vrije sector huurwoningen. Alleen een aantal huurwoningen voor senioren kan mogelijk in de sociale sector liggen. Mogelijk komt er opnieuw een gemeenschappelijke moestuin.

door Jan Schrijver

Aanvankelijk was het de bedoeling dat er op het Wibautplein en de Gerbrandystraat in Schiedam Nieuwland 20 eengezinswoningen gebouwd zouden gaan worden. Dat plan voor het braakliggende gebied lag een tijdlang in de koelkast en tijdelijk kwam er op het gebied dat eigendom is van de gemeente Schiedam een moestuin. Vrijwilligers tuinierden er en de opbrengst ging naar de Voedselbank. Die moestuin was een groot succes, maar moest onlangs verdwijnen om ruim baan te maken voor de bouwplannen van de gemeente.

Dat plan voor 20 eengezinswoningen was een oud plan van een eerder college, zo benadrukt wethouder Fahid Minhas. De ambities liggen nu hoger en aan zes projectontwikkelaars werd gevraagd met nieuwe bouwplannen te komen, waarbij de plannenmakers zich niet aan de zogenoemde 'grondgebonden' bouw hoefden te houden. Anders gezegd, de plannenmakers mochten 'de hoogte in'. "We vroegen daarbij om een mix van woningtypen, zoals eengezinswoningen, appartementen en maisonnettes. Ook seniorenwoningen passen in de mix. Die zijn van belang om de doorstroom van senioren in Schiedam uit hun huidige woningen te bevorderen. Bij beoordeling van de plannen kijken we niet alleen naar de prijs die we voor de grond krijgen - de ontwikkelaars moesten een bod doen - en de kwaliteit van de woningen, maar ook naar aspecten als parkeren, bereikbaarheid en mobiliteit, duurzaamheid en klimaatbestendigheid, ontwikkeling van de buitenruimte."  Voor wat betreft bereikbaarheid kan nog opgemerkt worden dat het metrostation Troelstralaan op loopafstand is. 

Uit de plannen van de zes partijen, die op 10 pagina's hun visie hadden uiteengezet, zijn door de gemeente eerst de beste drie plannen gekozen. De drie ontwikkelaars achter deze plannen hebben hun visie nader uitgewerkt en uiteindelijk is Bemog als 'winnaar' uit de bus gekomen. Over welke vijf andere partijen plannen hebben ingediend, wil de wethouder geen uitspraak doen. 

"Al hebben de ontwikkelaars dus een bod moeten neerleggen, de prijs is ondergeschikt in onze keus", zo laat Minhas weten. "Het gaat vooral om de kwaliteit in de brede zin van het woord. Daar hoort ook bij de visie op samenwerking en het betrekken bij de planontwikkeling van de wijkbewoners. Goed om te vertellen is, dat in het winnende plan de mogelijkheid bekeken gaat worden om weer een gemeenschappelijke moestuin aan te leggen. De moestuin is onderdeel van het groen in het te ontwikkelen plangebied. In het totaal vijftig procent van het plangebied wordt groen. Dat is niet alleen mogelijk doordat er nu ook hogere gebouwen zullen zijn, het hoogste is 8 verdiepingen, zeg maar zo'n 27 meter hoog, maar ook doordat al het parkeren ondergronds zal gebeuren. In de buitenruimte komt ook een multifunctioneel veld. Er komt geen detailhandel in het gebied; de winkels van de Nolenslaan zijn immers vlakbij. Wel kan er een kinderdagverblijf komen." Het natuurinclusieve karakter uit zich in de buitenruimte onder meer door het aanbrengen van bijvoorbeeld vleermuiskasten, huismusnestkasten en insectenhotels. 

Om met bouwen te kunnen gaan beginnen, zal eerst het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden. Er is weliswaar al een bestemming 'wonen' voor het gebied, maar het aantal te realiseren woningen is nu veel groter. De woningen zullen minimaal 70 vierkante meter oppervlakte hebben, volgens de eis van de gemeente. De verdeling tussen koopwoningen en huurwoningen is nog niet bekend. Een indicatie van de koopprijzen van de woningen is vanaf 300.000 euro vrij op naam. Alle huurwoningen kennen huren in de vrije sector. In Nieuwland zijn reeds voldoende sociale huurwoningen, aldus de wethouder. De huurwoningen komen dus niet onder Woonplus te vallen. Wat betreft de huurprijs zou een uitzondering gemaakt kunnen worden voor de huurwoningen voor senioren, ter bevordering van de doorstroom. Hiervan zouden er dus mogelijk wel in de sociale sector kunnen vallen.

Projectontwikkelaar Bemog is geen onbekende in Schiedam. Zo was het bedrijf actief als projectontwikkelaar in Sveaparken. Ook was het bedrijf actief in Nieuwland (ook de woningen aan de Parkweg waarvanaf delen vielen, waren een project van Bemog; jarenlang heeft er een geschil tussen eigenaren en ontwikkelaar bestaan en hebben er omwille van de veiligheid op de Parkweg ijzeren hekken gestaan voor deze woningen). 

Voor het stuk waarop 20 woningen gebouwd zouden worden, is al bodemonderzoek uitgevoerd. Dat zal nu ook voor de rest van het plangebied gedaan moeten worden. Op basis van het eerder uitgevoerde bodemonderzoek worden voor het nu nog uit te voeren bodemonderzoek geen problemen verwacht. Als dergelijk onderzoek en de bestemmingsplanwijziging naar verwachting van de gemeente verlopen, zal er na medio 2022 gestart kunnen gaan worden met bouwen en zullen de eerste huizen medio 2023 opgeleverd kunnen worden, waarna het bouwen in dit bouwplan - dat de naam WIJpark draagt - eind 2024 afgerond zal kunnen zijn.

Lees voor de volledigheid ook ons eerdere artikel van vandaag over dit onderwerp:
https://deschiedammeronline.nl/artikel/details/plan-wijpark-zo-gaat-het-wibautplein-eruitzien

 

Hieronder zie je het plangebied. De blokken C en D zijn eengezinswoningen. De blokken A, B en E betreffen gestapelde bouw.

ruimtelijk plan

12-01-2021