Dominee in Kethel verhuist naar de kosterswoning aan de overkant

De pastorie in de etalage bij Anja en Rikkert

De pastorie in de etalage bij Anja en Rikkert

SCHIEDAM - Wie over de Dorpsstraat in Schiedam Kethel wandelt of fietst is het vast wel eens opgevallen. Vlak na de dorpskern, net voor de pastorie, is aan de rechterkant van de weg een etalage te vinden, met een periodiek wisselende mini-tentoonstelling. Nu laat de etalage zien hoe deze plek in Kethel er zo’n 250 jaar geleden uitzag.

anjr3

Rikkert Wijk en Anja Drop verzorgen deze etalage. In de etalage hangt een poster van een schilderij van deze plek uit 1769. Het schilderij werd gemaakt in opdracht van de toenmalige ambachtsheer van Kethel, Jacob van Hersele, die waarschijnlijk in de koets zit die op het schilderij staat. Van Hersele die tussen 1766 en 1773 ambachtsheer was, woonde zelf in Rotterdam.

Het echte schilderij is tegenwoordig in het bezit van nazaten van Van Hersele en is in werkelijkheid veel kleiner dan de poster in de etalage. Vele jaren geleden kregen Rikkert en Anja de gelegenheid foto’s van dit voor de Kethelse historie belangrijke schilderij te maken en hebben deze laten verwerken tot de poster die nu in de etalage te zien is.

Vanuit zijn beroep als architect is Rikkert altijd al geïnteresseerd geweest in de historie van gebouwen. Hij is gaan uitzoeken hoe dit schilderij overeenkomt met de toenmalige werkelijkheid. De (onbekende) kunstenaar heeft waarschijnlijk zijn ezel opgezet op de hoek van de Vlaardingseweg en het Noordeinde. De door Rikkert gemaakte maquette laat zien dat de schilder op zijn schilderij het ambachtshuis heeft verplaatst naar het midden van de Dorpsstraat. Zo zie je op het schilderij het gebouw recht van voren en van veel dichterbij dan het oorspronkelijk stond. Ook heeft de schilder een paar huisjes op het Noordeinde weggelaten, zodat je een beter zicht op de kerk kon krijgen. Onder de kerktoren zie je nog de oude consistoriekamer, afgebroken in 1926 en daarna herbouwd aan de andere kant van de toren.  

Tussen het ambachtshuis (rechts op de poster; zie afbeelding onder) en de toenmalige Herberg de Vergulde Valk, die vroeger op de plek stond waar nu het Theehuis zit, was alleen een grote tuin met daaromheen een taxushaag. Vanaf de oprit rechts naast de kapper kun je nog twee van deze taxusbomen zien staan.

poster

In het ambachtshuis was ook de pastorie van de kerk te vinden en er vonden allerlei bijeenkomsten plaats. Dat zorgde waarschijnlijk voor de nodige herrie, zodat de dominee het in 1891 nodig vond een nieuwe pastorie te bouwen. Deze pastorie van de Protestantse Gemeente Kethel staat er nog steeds en kun je vanaf de etalage ook heel goed zien. Het ambachtshuis is toen afgebroken. Het nieuwe pand uit 1891 is inmiddels een rijksmonument geworden.

Jammer genoeg gaat de huidige dominee begin mei met pensioen en zal dan ook de pastorie gaan verlaten. Hij steekt de straat over en gaat in de kosterwoning wonen (foto onder).

anjkostyers

Of zijn opvolger in de pastorie gaat wonen is nog onbekend. De bewoners van Kethel zouden graag zien dat het pand wel bewoond gaat worden door mensen die hart hebben voor Kethel en zich op de een of andere manier in gaan zetten voor Kethel, zodat de al eeuwen bestaande dorpssfeer blijft bestaan, zo begrijpen wij van Rikkert en Anja.

Rikkert vraagt zich af of er misschien nog foto’s zijn van het oude ambachtsgebouw, dat rond 1890 gesloopt werd. Bij het Gemeentearchief zijn deze foto’s in elk geval niet terug te vinden, zegt Rikkert. Mocht iemand een schilderij van dit pand hebben, dan zou hij dit ook heel graag zien.

anjarikkert2

pastorie

 

20-04-2021