Van ontwerp tot drukwerk

De perfecte folder

De perfecte folder

SCHIEDAM - Folders zijn al sinds jaar en dag een populair marketingmiddel. Ze zijn veelzijdig inzetbaar en zorgen vaak voor resultaat. Je gebruikt ze bijvoorbeeld om een product te lanceren of een evenement te promoten, maar ook voor het aanbieden van je bedrijfsdiensten. De ene folder is echter effectiever dan de andere. Hoe jij de perfecte folder maakt die zorgt voor maximaal resultaat? We leggen het je hieronder stapsgewijs uit.

Stap 1: Bepaal je doel en doelgroep
Het maken van een succesvolle folder begint bij het bepalen van het einddoel. Is het je doel om mensen te informeren? Of wil je de lezer juist overtuigen óf aanzetten tot actie? Bepaal daarbij ook direct uit wat voor mensen je doelgroep bestaat. Voor de inhoud, toon en ontwerp maakt het uiteindelijk namelijk uit of je de folder maakt voor studenten of juist voor senioren.

Stap 2: Kies voor een goede drukker
Weet je wat je met je folder wil bereiken? Dan is het tijd om te zoeken naar een partij die ervaring heeft met folders drukken, zodat je de eerste stappen kunt zetten tot het ontwerpen van een folder. Geen zorgen: bij veel aanbieders, waaronder Flyeralarm, heb je geen kennis van ingewikkelde ontwerpprogramma's nodig. Je gebruikt simpelweg een gebruiksvriendelijke online tool waarmee het voor iedereen mogelijk is om de perfecte folder te ontwerpen.

Stap 3: Ga voor een aantrekkelijke lay-out
De lay-out van een folder is van belang om de aandacht van je doelgroep te trekken. Je kiest voor een vouw variant afhankelijk van de hoeveelheid informatie die je wil verwerken. Kies bijvoorbeeld voor een simpele enkele vouw of ga juist voor een zigzagvouw of een 4-luik venstervouw. De mogelijkheden zijn eindeloos en het is dan ook goed om de voor- en nadelen van verschillende lay-outs te overwegen.

Stap 4: Zorg voor pakkende teksten en een goede opmaak
De buitenkant van de folder zorgt voor de eerste aantrekking, maar de inhoud is misschien wel het allerbelangrijkst. Het is slim om lange lappen tekst te vermijden. Houd het liever bij korte en pakkende teksten. Door op de juiste manier gebruik te maken van koppen en alinea's, beweeg je de lezer toe naar het doel dat jij voor ogen hebt. Combineer de teksten met passende illustraties en let op de opmaak door bijvoorbeeld de kleuren en lettertypes met zorg uit te kiezen. Wat resteert er nu nog? De folders bestellen!

Stap 5: Folders bestellen en verspreiden
Je hebt nu een concreet ontwerp voor jouw droomfolder. Hoogst tijd om hem ook daadwerkelijk te bestellen. Let daarbij wel even goed op de levertijden. Heb je ze eenmaal binnen, dan verspreid je de folders op verschillende manieren. Deel ze bijvoorbeeld uit op een evenement, leg ze klaar in winkels of stuur ze gericht op via de post. De mogelijkheden zijn eindeloos!

21-10-2024