De sfeer zat er goed in bij opening Suikerzoet Filmfestival

De sfeer zat er goed in bij opening Suikerzoet Filmfestival

SCHIEDAM - De sfeer zat er op het Suikerzoet Filmfestival meteen goed in. De avond begon met het openingswoord van Edwin Spek, het optreden van singersongwriter Nicolaas en de prijsuitreiking voor de beste film. Daarna was er een sprookjesachtige film en de afterparty met bigband.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

orkest

Een opening in Theater aan de Schie van het festival heeft als voordeel dat de zaal warm en comfortabel is, de filmtechniek uitstekend en dat als het publiek de zaal uitstroomt de muziek in de foyer van het theater al op gang is. Er werd gedanst op de klanken van de Schiedamse bigband BHC en er werd vooral gezellig nagepraat over de vertoonde film 'Three Thousand Years of Longing'.

Het is een sprookjesachtige film, over een relatie tussen een literatuurwetenschapper en een djinn (bovennatuurlijk onzichtbaar wezen). "Dat is nou typisch een film waar ik nooit heen zou gaan als deze in de bioscoop zou draaien, maar dat is nou precies het leuke van een festival, dat je ook films ziet waar je normaal gesproken niet heengaat en die films kunnen verrassen. Hij duurde wel lang, ik heb wel vier keer gedacht dat de film afgelopen was, en nog weer ging hij verder", zo kun je ongeveer samenvatten wat de mensen over de film zeiden tijdens het napraten, de een daarbij wat positiever oordelend dan de ander.

Waar iedereen het wél over eens was: de prijswinnende korte film 'Exhibition' was in één woord geweldig. De Duitse filmmaakster Sylvia Borges had een film gemaakt over een 'potloodventer'. Je kunt je voorstellen wat je dan te zien krijgt, maar in de circa vier minuten durende film weet Sylvia te verrassen. Als je tegenwoordig in de metro je jas zou uittrekken en vervolgens naakt zou staan, zou dat weinig ophef baren, iedereen zit immers op zijn eigen telefoon te staren, is een gedachte achter de film. De wendingen en plot verklappen we niet, want deze film - en nog zo'n twintigtal andere korte films - worden tijdens het Suikerzoet voorafgaand aan de speelfilms vertoond. Als je geluk hebt (het is niet vooraf in het blokkenschema weergegeven) word je een keer blootgesteld aan Exhibition. 

In het totaal 19 films hebben aldus Jan Bekkering, die de programmering van de korte films verzorgt, meegedongen naar de Zilveren Traan, de prijs voor de beste korte film. Er zijn er iets meer te zien, omdat er ook nog enkele uit coronajaar 2021 (toen het festival niet plaatsvond, evenals 2020 toen het om dezelfde reden ook niet doorging) op de plank lagen. 

fbe1921f-3980-4121-a035-87d3dabf8a02 (1)

De jury, die bestaat uit Eline Staats, Digna van der Put en Jorn Koning, verkoos Exhibition tot de beste film van 2022. De prijs werd uitgereikt door Maarten Mulder, voorzitter van het Suikerzoet Filmfestival. Winnares Sylvia Borges was uit Keulen naar Schiedam gekomen om de prijs, een kunstwerk en een cheque van 500 euro, in ontvangst te nemen. Dat deed zij met humor, zoals ze die ook in haar film op gepaste wijze wist te verpakken. "We hebben deze film eigenlijk zonder budget gemaakt. Hij heeft bijna niks gekost, in ieder geval veel minder dan wat er op deze cheque staat", zei ze. "En als jullie straks nog wat te vragen hebben, schiet me gerust aan tijdens de afterparty." En dat was niet tegen dovemansoren gericht; zij werd vooral overladen met complimenten. 

Filmfestival-programmeur Edwin Spek hield een kort openingswoord, waarin hij de vele vrijwilligers en sponsoren bedankte en ook wees op de reclamecampagne voor het festival met zo'n vijftien korte video's (van minder dan een minuut) die op social media zijn getoond en tijdens het festival voorafgaand aan de films worden vertoond. De campagne is tot stand gekomen door de belangeloze inzet van videoproducent Oscar Langerak, die zich onlangs in de Glasfabriek vestigde, en van communicatiespecialist Janet van Huisstede. Gisteravond waren de video's te zien met Janet van Huisstede en met gastheer Rob Roos, directeur van Theater aan de Schie en bestuurslid van Suikerzoet Filmfestival. 

Edwin Spek zei zich te realiseren dat het absoluut onmogelijk is om alle ruim tachtig films te zien die er draaien. Om een speciale reden riep hij het publiek op vrijdagmiddag vooral naar de film 'Where are you Adam?' te komen, aanvang 17.00 uur in de Grote Kerk. Het is een  indrukwekkende documentaire die je onderdompelt in het bijzondere bestaan van monniken op de heilige berg Anthos in Griekenland; al sinds mensenheugenis verboden terrein voor vrouwen. Het is nauwelijks te bevatten dat de kloosterlingen in de huidige tijd zo afgezonderd van de wereld een geheel eigen leven kunnen leiden, soms in barre omstandigheden. Regisseur is Alexander Zaporoschchenko uit Oekraïne. De opbrengst van deze film komt geheel ten goede aan het goede doel c.q. Oekraïne. 

WhatsApp Image 2022-11-17 at 8.06

Voorafgaand aan de prijsuitreiking werd het publiek opgewarmd met enkele nummers door singersongwriter Nicolaas. Het eerste nummer had hij geschreven geïnspireerd door de film The Last Bus. Het tweede nummer ging over Amsterdam, kondigde hij aan. Vanuit het publiek nog voordat hij begon: 'Amsterdam is in je tekst heel makkelijk te vervangen door Schiedam.' Nicolaas kon er om lachen, knikte en zette in. De toon was gezet en het applaus voor zijn optreden was gul. 

18-11-2022