SCHIEDAM - Als ik het theater binnenloop via de artiesteningang hoef ik alleen maar mijn oren te volgen. Op het toneel van Theater aan de Schie staat een groep kinderen in een kringetje en een voor een slaken ze een kreet en vallen op de grond.
Docenten Koen Wouterse en Bart van Sliedregt zijn bezig met de theatrale 'warming up' van deze eerste groep van 15 kinderen, die vandaag auditie doen voor De Jonge Stokerij op het grote toneel van Theater aan de Schie (in totaal doen er bijna 30 kinderen auditie).
Als je voor deze auditie wordt aangenomen, word je niet alleen voor minimaal een jaar lid van De Jonge Stokerij, je gaat ook meedoen aan de remake van de hitvoorstelling "Kleine Sofie en Langer Wapper", de eerste familievoorstelling die De Stokerij in 2017 in coproductie met Theater aan de Schie maakte. De leerlingen storten zich enthousiast op de oefeningen die Koen en Bart bedacht hebben.
Nadat iedere leerling een keer heel erg is geschrokken, heel hard heeft gehuild en theatraal ter aarde is gestort, begint het echte werk: de scenes en het bespelen van een grote zaal. Dat is nog niet zo gemakkelijk, zeker niet voor de jongste nieuwkomers. Maar Koen en Bart weten iedereen een goed gevoel te geven over zijn/haar auditie. Dit valt ook de ouders op die vlak voor tijd stiekem even komen kijken.
"Ontzettend bijzonder hoe warm ze omgaan met de kinderen, echt complimenten" (een ouder)
Koen Wouterse: "We vinden het altijd lastig, naar buiten toe heten dit soort dagen 'audities', maar ik zie het eigenlijk meer als een soort open repetitie. Een werksessie. Het is voor de leerlingen net zo goed kijken of ze onze manier van lesgeven en werken leuk vinden als dat het voor ons is om te peilen welke leerlingen goed 'matchen' en dus samen in een groep kunnen en wat voor talent er aanwezig is". Maar het zijn echt hele leuke groepen, ik ben heel blij met vandaag!"
Er marcheert een rijtje kinderen het toneel op. Ze spelen de 'bewakersscene' uit Kleine Sofie en Lange Wapper. Die zijn door de Koning gearresteerd en krijgen de regels te horen. Als volleerde acteurs slingeren de leerlingen de regels ("Niet springen op je bed, niet poepen in de hoekjes, veters en riemen niet toegestaan!") de zaal in, tot grote lol van de toekijkende leerlingen en een enkele ouder.
"Dit is echt een mooie vorm van vrienden maken, en meer zelfvertrouwen te krijgen," zegt een van de ouders na afloop. De leerlingen lijken er net zo over te denken. Vrolijk kwebbelend verlaten ze via de artiesteningang het theater. Een paar kinderen kijken nog een keertje om, alsof ze de ruimte goed in zich willen opnemen. Of omdat ze voelen: "hier kom ik weer terug".
Tekst:
Anne Rats
Fotografie:
Ine Elderkamp