SCHIEDAM - "De tijd dringt om duurzamer om te gaan met onze aarde", zegt de twintigjarige Amber Nihot. Zij is de jongste ambassadeur van het door de gemeente gestarte initiatief Duurzaam Schiedam. Samen met burgemeester Cor Lamers hees zij bij het stadskantoor vanochtend de vlag met erop de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen.
door Jan Schrijver
Burgemeester Cor Lamers is een van de ambassadeurs in de provincie Zuid-Holland. Amber Nihot, student mbo aan de opleiding inspecteur leefomgeving van het Lentiz Life College, is één van de zes ambassadeurs voor de gemeente Schiedam. Op de foto zie je van links naar rechts de andere ambassadeurs in Schiedam, Esther Pieterse (Zwerfie & Zwerfina Schiedam Schoon, Stichting Pimp je Wijk), Alexander van Steenderen (voorzitter Energiek Schiedam), Yvette Bakker (oprichter D-Bottle), Wim van der Eijk (ambassadeur Waterklaar Schiedam, bestuurslid Midden-Delfland Vereniging) en Lara Melkert (oprichter D-Bottle).
"Vandaag hijsen we tegelijkertijd met andere gemeenten de vlag voor de duurzame ontwikkelingsdoelen waar we ons ook in Schiedam voor inzetten. We ondersteunen de doelen zoals armoede verminderen, gezondheid verbeteren en klimaat beschermen. We willen deze doelen bereiken voor de wereld, maar vooral ook voor onze inwoners", aldus de gemeente. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen startten in 2015 en lopen nog tot 2030.
Na afloop van het hijsen van de vlag vertelden de ambassadeurs in het stadskantoor over de specifieke doelen die zij nastreven. Amber Nihot zit in het ecoteam van haar school. "Met het team zijn we bezig om onze school te verduurzamen", zo liet ze weten.
Esther Pieterse: "Wij zetten ons in om inwoners naar buiten te krijgen om hun wijk schoon te maken. Dat is ten eerste een gezonde bezigheid. En wonen in een schone wijk is ook gezonder. De inwoners zijn trots op het resultaat. Dat draagt bij aan de bewustwording van het belang van het wonen in een schone wijk."
Wim van der Eijk: "Wij willen regenwater opvangen om te kunnen hergebruiken, bijvoorbeeld in de tuin. Het kan al met een klein vat. Ik heb zelf in mijn tuin een groot vat, 1500 liter gaat erin. Als het vol is, gaat het overlopende water het riool in. Dat kan nog beter, is mijn tip. Laat de 'overloop' zo mogelijk uitkomen op een sloot of vijver."
Lara Melkert: "Wij willen het eenmalig gebruik van plastic waterflesjes verbannen. Wij zoeken daartoe duurzame samenwerkingen, denken hierbij aan sociaal maatschappelijke ontwikkelingen en willen de lokale economie stimuleren."
Alexander van Steenderen: "Wij zetten ons in om zoveel mogelijk energieprojecten op basis van zon en wind te ontwikkelen voor en door Schiedammers."
Foto onder: de bode van de gemeente vouwt de vlag uit voor de fotograaf, zodat de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals, SDG’s) te lezen zijn