Er komt veel groen op het dakpark én ook 5000 zonnepanelen

Deel van Sportpark Willem-Alexander wordt Amalia Park

Deel van Sportpark Willem-Alexander wordt Amalia Park

SCHIEDAM - Een deel van het op en naast de A4-tunnel gerealiseerde Sportpark Willem-Alexander krijgt een nieuwe naam, te weten Amalia Park. "Na het Beatrix- en Julianapark voegen we een nieuwe prinses aan het Schiedamse groen toe: het Amaliapark", zo meldt de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. Er zal de nodige aanplant van groen plaats gaan vinden. Ook wil de gemeente 5000 zonnepanelen op de Ketheltunnel plaatsen. Een samenvatting van de brief van de burgemeester aan de gemeenteraad kun je hieronder lezen.

"Met de aanleg van de Ketheltunnel is een aantal jaren geleden een bijzonder nieuw stuk stad ontstaan. Met de aanleg van de tunnel ontstond het fraaie perspectief om bovenop de tunnel, op het dak, ruimte in te richten voor recreatie en natuurbeleving. Het sportpark dat op het dak is aangelegd, wordt volop gebruikt, maar qua natuurbeleving valt er op het dak nog een wereld te winnen. De gemeente Schiedam wil het gebied weer tot leven brengen en het tot een hoogwaardig park voor stad en regio omvormen. Met zijn 15 hectare biedt het tunneldak de ruimte aan een compleet nieuw stadspark.

Dit stadspark is een cruciale schakel in het recreatieve netwerk vanuit de grote steden en de omliggende kernen. Het park verbindt hiermee de stad met onze groene achtertuin. Het is niet voor niets dat het park aansluit aan het Bijzonder Provinciaal Landschap. De gemeente Schiedam wil kansen grijpen en het tunneldak tot een buitengewoon stadspark en volwaardig groengebied tussen Schiedam en Vlaardingen maken. Na het Beatrix- en Julianapark voegen we een nieuwe prinses aan het Schiedamse groen toe: het Amaliapark.

Het Amaliapark moet verder worden ontwikkeld om het te laten uitgroeien tot de buitengewone groenlocatie die we voor ogen hebben. Daartoe willen we concrete stappen gaan zetten die nader beschreven staan in het het ambitiedocument. Vooropstaat dat er een aantrekkelijk, goed toegankelijk park ontstaat waar Schiedammers (en regiogenoten) via lokale en doorgaande routes natuur, biodiversiteit en landschap kunnen ervaren.

De verdere ontwikkeling van het Amaliapark is in onze optiek een goed voorbeeld van hoe we invulling willen geven aan de groenvisie die we u begin 2021 voorleggen. Hierin wordt beschreven hoe we groen in de openbare ruimte als meerwaarde zien voor onze stad. Groen zorgt immers voor kwaliteit, (be)leefbaarheid en herkenbaarheid van de openbare ruimte en is tegelijkertijd van wezenlijk belang voor het tegengaan van wateroverlast en hittestress. Het groen dat we hebben moeten we dan ook koesteren en waar mogelijk uitbreiden. Dat doet de biodiversiteit (zichtbaar) goed. Groene verbindingen zijn voor planten en dieren in een stedelijke omgeving cruciaal; grote groengebieden en parken - alsook de verbindingen daartussen -zorgen voor een robuust groen netwerk: de stedelijke hoofdgroenstructuur. In het ambitiedocument verhelderen we hoe het dakpark is ingebed in deze structuur en hoe het groen wordt uitgebreid.

Door het toevoegen van ruige kruidenvegetatie, waarmee de biodiversiteit groter wordt, versterken we de natuunvaarden van het gebied. Door het inzaaien van planten met verschillende bloeitijden en kleuren ontstaat een park dat elk seizoen tot de verbeelding spreekt van bezoekers en bovenal een klimaat schept waarin diverse soorten insecten, vlinders en vogels op hun plek zijn.

De noordkant van het park aan Midden-Delflandse zijde raakt het open veenweidegebied. Deze relatie is momenteel moeilijk zichtbaar en voelbaar. Juist aandacht voor zichtrelaties in het gebied en tussen het gebied en zijn omgeving is een kwaliteit die beter benut moet worden. Op de koppen van het park wordt die verbinding nog eens extra zichtbaar en voelbaar met een landmark. Een rustlocatie met informatie over de historie van het gebied: een open polderlandschap met lange zichtljnen en de nog steeds aanwezige agrarische functie.

De gemeente Schiedam wil in 2050 C02-neutraal zijn en in 2022 minimaal 15% zonnepanelen op Schiedamse daken realiseren. Het tunneldak is - zeker aan de kant van Kethelplein - een geschikte locatie voor de plaatsing van 5000 zonnepanelen binnen een omheining. Plaatsing van zonnepanelen op het tunneldak draagt bij aan de energieneutraliteit van de gemeente. Momenteel is er nog niets met enige partij vastgelegd, de gronden zijn bezit van RWS en het gebruik daarvan blijkt een ingewikkeld proces, waarbij nu bestuurlijke inzet wordt gevraagd. Dit moet leiden tot realisatie van een zonnepark door een nog te contracteren exploitant.

De realisatie van de aansluiting van de A4 op de A20 is ten koste gegaan van een flink aantal bomen. Dit heeft geleid tot rechtszaken waarin de mate en maat van terug te planten bomen onderwerp van discussie zijn geweest. De gemeente heeft zich tot doel gesteld met Stichting De Batavier c.s.* tot eenduidige overeenstemming komen over het aantal te herplanten bomen als compensatie. Uitgaande van een één-op-één instandhouding, zoals de rechter heeft aangegeven, is er op dit moment sprake van een ‘bomentekort’ op het dakpark. De één-opéén terugplanting is binnen de beschikbare ruimte niet realiseerbaar.

In diverse overleggen met Stichting Batavier c.s.* hebben we ons ingespannen tot een oplossing te komen. Er worden nu in totaal 1.376 bomen geplant en er is 56.500 m2 bosplantsoen aangelegd. Met het juiste beheer groeien uit dit bosplantsoen nog eens 1.130 bomen. Op deze wijze planten we als gemeente 2506 bomen, waarmee we niet volledig aan onze compensatieverplichting van 4256 bomen voldoen. Na herplant ontbreken er nog 1750 bomen. Het financiële equivalent van de resterende bomen (1.750 * €500,- = €875.000,-) wordt
gestort in het met de groenvisie in te stellen Groenfonds. Dit Groenfonds stelt ons in staat om
elders in Schiedam het groen te compenseren

In het ambitiedocument staat welke stappen per fase worden genomen. Zo worden op korte termijn, plantseizoen 2020-2021, extra bomen aangeplant, aanvullend op duizenden bollen. Komend voorjaar worden vervolgens kruidenmengsels gezaaid. In de loop van 2021 starten we met fysieke ingrepen waarmee we entrees, trappartijen en zitplekken zullen aanleggen. In de daarop volgende jaren pakken we, afhankelijk van beschikbare middelen en ontvangen subsidies, de andere aspecten beet."

Onder deze link kun je de volledige brief van de burgemeester aan de raad downloaden.

Afbeelding: zo gaat het Amalia Park er van bovenaf gezien uitzien

 

15-12-2020