SCHIEDAM - Vandaag was een delegatie uit Curaçao op bezoek in Schiedam. Na een bezoek aan onder meer de bibliotheek in de Korenbeurs, het iPunt van Schiedam Partners en het Theater aan de Schie werd de delegatie in de raadszaal van het Stadskantoor ontvangen.
door Jan Schrijver
Burgemeester Lamers liet in zijn welkomstwoord weten dat Schiedam een oude stad is met een rijke historie, een stad met kenmerkende bedrijvigheid als de jeneverindustrie en de activiteiten die met de havens in Schiedam en omgeving te maken hebben. Schiedam is ook een stad met een bloeiende culturele sector, waarmee de delegatie vanmiddag voor een deel kennis had gemaakt. Ook haalde de burgemeester aan dat het een stad is waarin mensen wonen van meer dan 200 nationaliteiten.
De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Het zijn duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Schiedam zet zich in voor alle zeventien doelen, zei burgemeester Lamers. Ook Curaçao wil meer werk maken van deze SDG's en wil vooral op dit gebied van Schiedam leren. Daarom is de samenwerking met Schiedam met name opgezocht. Volgende week (14 april) gaan vertegenwoordigers van Curaçao en de gemeente Schiedam met elkaar inhoudelijk praten over het werken aan genoemde duurzaamheidsdoelstellingen.
Het hoofd van de delegatie, Vanessa Toré, directeur Buitenlandse Economische Samenwerking, Ministerie van Economische Ontwikkeling Curaçao, gaf aan graag te komen tot een 'memorandum of understanding' met de gemeente Schiedam, zeg maar een niet bindende overeenkomst tot samenwerking, om als het ware een 'sister city' te zijn met Schiedam.
Vanessa Toré lichtte ons desgevraagd toe: "Het zou mooi zijn om als Curaçao een soort zusterstad van Schiedam te zijn. Curaçao is weliswaar een zelfstandige staat, maar we zijn - gezien onze omvang van circa 160.000 inwoners - ook te beschouwen als een gemeente. Wij kennen in Curaçao maar één bestuurslaag. Je kunt zeggen, dat een minister in ons land tegelijkertijd fungeert als een wethouder in een gemeente." Curaçao heeft reeds zo'n samenwerking met de steden Rotterdam en Amsterdam, maar ook buiten het Koninkrijk der Nederlanden, zoals met twee steden in Colombia, te weten Medellín en Riohacha.
De delegatie bestaat verder uit o.a. Raynel Martis en Saïd Hensen, beiden senior beleidsmaker Buitenlandse Economische Samenwerking Curaçao.
Foto boven: groepsfoto na de ontvangst door burgemeester Cor Lamers, links van hem Vanessa Toré, directeur Buitenlandse Economische Samenwerking, Ministerie van Economische Ontwikkeling Curaçao
Foto onder: burgemeester Cor Lamers spreekt de delegatie toe in de Aleidazaal