SCHIEDAM - In de bibliotheek in de Korenbeurs aan de Lange Haven 145 en bij Stichting KunstWerkt aan de Lange Nieuwstraat 191 is tot en met 18 december 2022 de expositie ‘Onafhankelijk’ te zien. Deze expositie staat in relatie tot de Geuzenpenning.
Foto's door Jan Schrijver
De expositie bestaat uit werk van verschillende kunstenaars uit ons land, alsook uit het buitenland, waaronder Duitsland, VS en Japan. Zo'n dertig kunstenaars visualiseren het begrip 'onafhankelijkheid'. Naast de kunstwerken zijn er aangrijpende gedichten op grote banieren.
Karin de Visser is een van de dertig kunstenaars, hier op de foto in de ruimte van de Stichting KunstWerkt bij haar kunstwerk 'Rise 3'. "Echt onafhankelijk worden we eigenlijk pas door de dood, dit kunstwerk is gevormd rond het borstbeen van een door mij dood gevonden zwaan", zo licht Karin toe. Werk van Karin ontstaat altijd uit een gevonden voorwerp.
Jonge generaties en het gedachtegoed van de Geuzen
"Omdat het belangrijk is dat ook de jonge generaties horen over het gedachtegoed van de Geuzen bezoeken groepen bovenbouw leerlingen van Lyceum Schravenlant de komende weken de expositie", schrijft gastcurator Jan van Dorp. De leerlingen gaan in gesprek met één van de dichters (Look J. Boden) en verschillende kunstenaars, onder meer gastcurator Jan van Dorp.
Voor het vak culturele en kunstzinnige vorming analyseren zij de kunstwerken. Voor maatschappijwetenschappen verdiepen zij zich in de strijd voor de mensenrechten en tegen onrecht. Ze laten zich inspireren door de inzet van degenen die met de Geuzenpenning werden geëerd, zoals in 2021 Malgorzata Gersdorf, het boegbeeld van de strijd voor een onafhankelijke rechtspraak in Polen. Voor het vak geschiedenis leren zij over de Geuzen. De verzetsgroep spioneerde en pleegde sabotage-acties maar werd helaas al snel opgerold door de Duitsers. Vijftien volwassen leden en drie februaristakers werden 13 maart 1941 op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd, de rest afgevoerd naar concentratiekampen. De teruggekeerde Geuzen richtten Amnesty Schiedam en Vlaardingen op, en gaven gastlessen. Vandaaruit is de internationale Geuzenpenning ontstaan, die jaarlijks wordt uitgereikt in Vlaardingen.
Verbinding tussen herkomststeden Geuzen
De Geuzen kwamen uit diverse steden uit de regio. Curator Jan van Dorp merkt op dat met het reizen van de tentoonstelling de waarde van de verbinding tussen de herkomststeden van de Geuzen wordt benadrukt. De start van het reizen was rondom de uitreiking van de Geuzenpenning maart 2022 in Vlaardingen. De tentoonstelling is doorgereisd naar Delft (met ook aandacht voor Maassluis) en Rotterdam en rondt nu af in Schiedam. In Schiedam is een uitgebreid randprogramma in samenwerking met diverse partners in de stad, waaronder 'het verhaal van de maand' met 'een ateliergesprek' en een scholenbezoek.
Foto geheel boven: tentoonstelling 'Onafhankelijk' op de locatie van KunstWerkt