Deze boom heeft net voor de kerst een beurt van de kapper gekregen

Deze boom heeft net voor de kerst een beurt van de kapper gekregen

SCHIEDAM - Deze boom op de Warande is net voor de kerst bijgeknipt. Hieronder zie je ook een foto van deze oude kastanjeboom vóór de knipbeurt.

Een van onze lezers meldt, dat het overigens maar een haartje scheelde of de verkeerde kastanje was onder handen genomen. 

Er is getracht in voorbije jaren om deze aloude kastanjeboom gezond te krijgen, onder meer met een experimentele behandeling met infrarood.

Het is niet gelukt de verzwakte boom weer gezond te krijgen, zodat er uit veiligheidsoverwegingen niets anders opzat dan de boom van zijn takkenbos te ontdoen. De stam zal ook verwijderd worden en er zal een lindeboom voor terug worden gezet. De bomenridders over deze kastanjeboom, de oudste in de Warande: "Vier jaar geleden verscheen er een zwam op de oudste kastanje van deze straat. De soort heet Dikrandtonderzwam. Het is een schimmelsoort die hout van levende bomen rot maakt. Daardoor wordt de boom langzaam breukgevoelig, iets wat je in de stad niet kunt hebben. In het bos is dit juist gewenst, want dan kan de stam ter plaatse verteren en een voedingsbodem voor insecten, vogels en jonge bomen zijn. Zo maakt de oude boom plaats voor de jonge. Gemeente Schiedam bepaalt via een tomografie-onderzoek (een soort MRI voor bomen) wanneer het moment gekomen is om de boom weg te halen. En dat moment was (helaas) een paar dagen geleden."

Al eerder verloor de Warande een aantal voor deze laan karakteristieke kastanjebomen. Kastanjebomen worden geplaagd door de kastanjebloedingsziekte. 

boomwarandevoor (2)

21-12-2020