Schiedammer Loek Montulet is directeur van twee scholen in Rotterdam

Deze twee middelbare scholen bieden spektakel

Deze twee middelbare scholen bieden spektakel

ROTTERDAM/SCHIEDAM - Net over de grens van Schiedam vind je in Rotterdam twee zeer uitdagende scholen voor voortgezet onderwijs, het Experience College en het Rotterdam Design College. Schiedammer Loek Montulet is directeur van beide scholen. “Gewone scholen zijn er genoeg, maar echt spannende scholen, daar zijn er weinig van”, zegt Loek Montulet.

door Jan Schrijver

Loek Montulet (60) is geboren in Limburg. Voor zijn studie verhuisde hij naar Utrecht. Afgestudeerd als geschiedkundige en docent geschiedenis en informatica ging hij in 1985 in Rotterdam in het onderwijs werken. “Om in Rotterdam het onderwijs in te gaan was een bewuste keuze voor dit werk en deze stad. De instelling die in deze stad en omgeving leeft, heeft me altijd aangesproken. In deze dynamische regio is het: doe maar gewoon en aanpakken! De ondernemende mentaliteit is hier ingebakken en die vind je ook in het onderwijs. Daardoor is hier ook in het onderwijs heel veel mogelijk en kun je speciale dingen doen”, zegt Loek Montulet die in zijn loopbaan inmiddels alle soorten van voortgezet onderwijs heeft gezien. Onderwijs voor kinderen met een beperking, praktijkonderwijs, vmbo, mavo, havo en vwo/gymnasium hebben voor hem geen geheimen meer.

Een aantal jaren maakte Montulet elke werkdag de reis Utrecht – Rotterdam v.v. Na een kleine tien jaar besloot hij naar onze regio te verhuizen en viel zijn keus op Schiedam. “Een binnenstad met prachtige historische delen, een goed cultureel leven en veel leuke cafés en restaurants, met Rotterdam met zijn moderne architectuur en uitgebreide culturele aanbod in de buurt. Wat wil je nog meer? Ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik in 1994 in Schiedam Noord ben gaan wonen. Binnenkort verhuis ik naar het centrum van Schiedam aan de Nieuwe Haven. Dagelijks ga ik op de fiets naar mijn werk, heel goed te doen is dat.”

Montulet heeft inmiddels de regio goed leren kennen. Voor de kinderen in het vmbo, mavo en havo is er in de regio onvoldoende aanbod met echt uitdagend onderwijs, vindt hij. Zijn werkgever LMC Voortgezet Onderwijs, waaronder in de regio 23 middelbare scholen vallen, vatte de koe bij de horens. Ongeveer vier jaar geleden werd aan Loek Montulet gevraagd om van het Rotterdam Design College (vmbo, mavo en havo) aan de Beukelsdijk in Rotterdam een uitdagende creatieve school te maken. Dat was koren op zijn molen. Inmiddels is daar sinds vorig schooljaar voor hem ook de nieuwe LMC-school Experience College (vmbo en mavo) aan de Spaanseweg in Rotterdam bijgekomen (dit is de samenvoeging van de scholen Gijsbert Karel van Hogendorp en Melanchthon Mathenesse). Afgelopen zomervakantie werd het gebouw van het Experience College ingrijpend verbouwd en gemoderniseerd.

Afbeelding1

Wat maakt deze scholen dan zo bijzonder?, vragen wij hem. “Zoals eerder opgemerkt, er zijn rond Rotterdam heel weinig spannende scholen die uitdagend praktijkgericht onderwijs bieden. In Rotterdam zelf zijn er iets meer mogelijkheden met profielscholen. Als er praktijkgericht onderwijs wordt geboden, gebeurt dat toch vooral binnen het bestaande stramien. Als je echt een school met spektakel zoekt – ik durf dat gerust zo te zeggen -  kom je bij onze twee scholen terecht.”

ger20101327866

Montulet licht dit toe: “Een taal leren? We weten allemaal dat er niets zo saai is als dit alleen uit een boek te doen en dat dit ook niet echt werkt. Als je echter door je werk, door vakantie, door de liefde met een andere taal te maken krijgt, dan pak je het leren van zo’n taal enthousiast op. Zo is het ook op school. Als je iets moet leren, met de nadruk op ‘moet’, kan het moeizaam gaan. Maar als je getriggerd wordt door dingen waarmee je in de praktijk bezig bent, dan wil je zoveel mogelijk kennis verzamelen om beter te worden in die praktische dingen die je boeien. Bij ons bouwen de kinderen websites, zijn ze grafisch bezig op de modernste Apple-computers, zetten ze drones in elkaar en vliegen ermee, maken ze vlogs en videoclips die op een groot scherm vertoond worden, gaan ze lassen en construeren, maken ze voorwerpen in de drie-D-printer of met de laser-cutter, ontwerpen en maken ze kleding, bedrukken ze T-shirts, zijn ze aan de slag op ons zorgplein of in de professioneel ingerichte keuken, schikken ze bloemstukken en boeketten, of zijn ze actief in onze schoonheidssalon en modeatelier. Dat praktisch bezigzijn is de kapstok waaraan we de theoretisch vakken ophangen, en dat vanaf het eerste schooljaar. In het eerste jaar krijg je in acht lesuren per week met alle praktijkvakken te maken, daarna worden profielkeuzes gemaakt. Afhankelijk van het gekozen schooltype ligt het niveau van zowel theorie- als praktijkvakken die we de leerlingen bieden hoger.”

Afbeelding3

“De kinderen op onze scholen hebben een leeftijd van 12 tot zo’n 17 jaar. Dat is een leeftijd dat er nogal wat gebeurt in het leven van kinderen. Dat het een belangrijke levensfase is, beseffen we terdege. In die jaren moeten de kinderen met plezier naar school gaan, naar een school die ze als een veilige omgeving ervaren, waar geborgenheid en ‘warmte’ worden geboden én waarin ze heel veel kunnen beleven. Het moet een belevenis zijn, die tot betere prestaties zal leiden met als uiteindelijk doel hier met een diploma de deur uit te gaan.”

“Nu moeten dit niet alleen woorden op een blaadje papier zijn. De kinderen moeten het zo voelen: als je hier als leerling de voordeur binnengaat, moet je voelen wat je zoekt. Dan is het goed als je hier binnenkomt met de gedachte ‘ha fijn, vandaag gaan we hiermee aan de slag’ en ‘oh ja, maar morgen is ook leuk, want dan gaan we dat doen’, enzovoort. Dat is beter dan dat ze de dag beginnen met de gedachte: ‘huh, vandaag hebben we zeven uur, hoe komen we erdoorheen.”

Verscheidene middelbare scholen uit Rotterdam hadden in Schiedam een schoolmarkt willen houden, om de basisschoolleerlingen in Schiedam ook kennis te laten maken met de mogelijkheden die Rotterdamse scholen bieden. “Onze scholen liggen zo dicht bij Schiedam, het zou zonde zijn om je in de keus voor de middelbare school uitsluitend tot Schiedam en Vlaardingen te beperken. Het is niet te onderschatten welke invloed de middelbare schooltijd heeft op de rest van je leven. Dus denk er goed over na en kijk verder dan je eigen stad.”

Afbeelding2

Door de coronamaatregelen kan de schoolmarkt niet doorgaan. Als alternatief gaan het Experience College en het Rotterdam Designcollege deze maand alle basisscholen in Schiedam een bezoek brengen om wat informatie achter te laten voor de kinderen in groep 8. Ook voorlichtingsbijeenkomsten voor groepen scholieren en hun ouders zijn door coronamaatregelen nu niet te organiseren op scholen, mogelijk eind januari volgend jaar wel. “Maar een individueel bezoek van een kind met ouder is nu overigens wel al mogelijk”, zegt Loek Montulet, “ze zijn van harte welkom op beide scholen voor een persoonlijke rondleiding.” Op de website van de scholen kan je een tijdslot reserveren om op bezoek te  komen. Dat geldt straks ook voor de opendagen.

Meer informatie over beide scholen vind je op hun website:

Experience College, 
https://www.xcollege.nl/over-ons/

Rotterdam Design College
https://www.rotterdamdesigncollege.nl/over-ons/

Hier lees je ons eerdere artikel 'Twee Rotterdamse scholen bezoeken alle groepen 8: 
https://deschiedammeronline.nl/detail/details/twee-rotterdamse-vmbos-bezoeken-alle-groepen-8

ger20101429797

 

 

 

 

 

05-12-2020