Deze vos is gespot in Sveaparken

Deze vos is gespot in Sveaparken

SCHIEDAM - Deze vos werd vanochtend om halfnegen gespot in het groen van de wijk Sveaparken in Schiedam. Een lezer van onze website pakte snel zijn telefoon en wist de vos te fotograferen. Zijn vriendin zond de foto aan onze redactie.

Dat de natuur oprukt in ons land, kun je vaker lezen. Zo werd er deze week nog melding gedaan van een wolvenfamilie die in de Veluwe op video was vastgelegd:
https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/6709967/BEKIJK-DE-BEELDEN-Wolvenfamilie-loopt-rond-op-de-Veluwe

Enkele jaren geleden werden de eerste waarnemingen gedaan van solitaire wolven in ons land, die er op duidden dat de wolf bezig was met een comeback in ons land.

De vos is nooit weggeweest in ons land, maar echt vaak zie je het schuwe dier niet en al helemaal niet in stedelijke gebieden. Zo af en toe worden ze in Schiedam gespot, voornamelijk in of nabij het buitengebied. Afgelopen zomer konden we echter zelfs een melding doen van een vos die zich ophield op het Doeleplein in de binnenstad van Schiedam. De maker en inzender van de foto hebben ook al een keer een vos gespot aan de Kerklaan in Kethel. 

"De vos (Vulpes vulpes) behoort tot de familie der hondachtigen. De vos is een schemer- en nachtdier en leeft in familiegroepen bij elkaar. Het is niet zo gemakkelijk om een vos te zien te krijgen. Door eeuwenlange bestrijding zijn ze mensenschuw geworden en gaan bijna alleen in het donker op pad. De meeste kans is er in mei tot juli, 's ochtends heel vroeg, als de wijfjes nog lang in touw zijn om de jongen van voedsel te voorzien", schrijft de Zoogdiervereniging over de vos. Hier lees je meer: https://www.zoogdiervereniging.nl/zoogdiersoorten/vos

Foto door Izhar van Ekelenburg

vos1

13-01-2021