SCHIEDAM - Het Goed in Schiedam gaat verhuizen van de 's-Gravelandseweg 274 naar de Fokkerstraat 510. De nieuwe winkel, die veel groter is, gaat op woensdag 3 mei aanstaande open. De pers kreeg vanmiddag een kijkje bij de inrichting van de nieuwe winkel. Er moet nog heel wat gebeuren, maar de bedrijfsleider van Het Goed, Bas Boerman, heeft er alle vertrouwen in dat deze openingsdatum gehaald wordt.
door Jan Schrijver
"Er wordt hard gewerkt door een ervaren team", zegt Bas Boerman. "We werken met het Schiedamse aannemingsbedrijf Tempel Bouw en deze aannemer en Irado zitten bovenop de strakke planning", zo geeft ook Pally Leijs aan er alle vertouwen in te hebben dat op 3 mei de vlag uit kan in de nieuwe winkel van Het Goed. Pally Leijs is beleidsadviseur grondstoffenbeheer bij Irado. Hij leidt het project, waarin niet alleen Het Goed naar een grotere ruimte verhuist, maar waarbij ook ambachten worden toegevoegd aan de winkel, zoals een fietsenmaker, een naaiatelier en houtbewerking. Dat wordt het Circulair Ambachtcentrum genoemd. Doordat de nieuwe kringloopwinkel zich letterlijk naast de milieustraat van Irado bevindt, gaan beide ook beter op elkaar aansluiten. Het is de bedoeling dat begin volgend jaar de verdergaande samenwerking tussen de kringloopwinkel en de milieustraat van Irado zal zijn doorgevoerd.
Wat bezoekers van de milieustraat er bijvoorbeeld van zullen merken is dat bij het brengen van spullen naar de milieustraat medewerkers van Het Goed gaan kijken of er nog bruikbare spullen voor de winkel bij zitten. Daardoor kunnen meer spullen worden hergebruikt. Nicole Cup, procesmanager afval en reiniging van de gemeente Schiedam: "De combinatie van Het Goed en de milieustraat van Irado en de toekomstige ambachten passen uitstekend in de duurzame ambities van de stad in het verminderen van de hoeveelheid afval."
De vloeroppervlakte van de nieuwe winkel is 1580 vierkante meter aan effectieve verkoopvloer. Dat is 440 vierkante meter verkoopvloer meer dan in de huidige winkel. Net als in een supermarkt of een warenhuis komt er een uitgekiende 'routing' in de nieuwe winkel. De bezoekers van de winkel zullen vanaf 3 mei aanstaande zien dat ze binnenkomen op de afdeling dameskleding. "Dameskleding is zowel voor wat betreft hetgeen we aan spullen innemen, als qua omzethoogte onze belangrijkste categorie", zegt Bas Boerman. Na de kleding belanden we op de meubelafdeling. De meubels zullen in vier groepen worden opgesteld: donker eiken, modern, landelijk en klassiek. En zo voert de route langs de verschillende artikelgroepen van Het Goed. De categorie 'bouwmaterialen' zal in de nieuwe winkel prominenter vertegenwoordigd zijn dan in de huidige winkel.
De huidige winkel aan de 's-Gravelandseweg 274 is nog gewoon open tot en met donderdag 27 april 2023 ofwel Koningsdag. De laatste vier dagen dat de huidige winkel geopend zal zijn - dus volgende week maandag, dinsdag, woensdag en donderdag - is er opruiming. Alles mag dan weg voor de helft van de prijs.
De inname van spullen vindt reeds op de nieuwe locatie plaats
Wil je spullen inleveren bij Het Goed, dan kan dat niet meer op de oude locatie. Mensen die in de oude winkel met spullen aankomen, worden reeds doorverwezen naar de nieuwe locatie. Dan helpt het dat beide locaties dicht bij elkaar liggen en dat het goed uit te leggen is waar de nieuwe locatie van Het Goed is, namelijk naast de Irado en in het pand waar ongeveer anderhalf jaar de GGD-coronateststraat was gevestigd. "Als de gemeente en Irado deze locatie niet voor de teststraat nodig zouden hebben gehad, dan was de verhuizing van Het Goed naar deze grotere ruimte al eerder in gang gezet", zegt Pally Leijs. Het Goed huurt het pand van Irado. De gemeente Schiedam heeft de grond en opstallen voor een periode van honderd jaar uitgegeven aan Irado.
"Dat doorverwijzen werkt al goed, we zijn daar op 11 april mee begonnen, er komen nu reeds ongeveer tachtig mensen per dag spullen inleveren op de nieuwe locatie", zegt Pally Leijs. Intern worden iemand die spullen komt brengen een 'gunner' genoemd, zo begrijpen wij van Boerman. Of Het Goed kritisch is voor wat betreft innemen van goederen? Boerman: "In principe wordt alles ingenomen wat nog goed en heel is en wat past in de door Het Goed aangeboden categorieën. Neem bijvoorbeeld donker eiken. Er zijn weinig kringloopwinkels die dat tegenwoordig nog innemen; wij in ieder geval wél." Hij wijst op een in een sprekende kleur geverfde salontafel. "Kijk, ook dat is donker eiken, alleen ziet het er nu anders uit. We hebben de tafel geverfd en zetten die voor eigen gebruik in de winkel. Je kunt zo ook met donker eiken leuke dingen doen."
Het lunchcafé 'Goed van Smaak' in wording
"We willen dat de winkel er eigentijdser gaat uitzien. Net als in een gewoon warenhuis wordt aan gezelligheid en de inwendige mens gedacht. We bieden een lunchcafé 'Goed van Smaak', dat wordt gerund door medewerkers van Pameijer. Een kringloopwinkel is overigens allang niet meer alleen voor mensen met een kleine portemonnee. Je ziet bij Het Goed ook de klanten met Tesla's of Porsches komen voorrijden", vertelt Bas. "Ook trekken we meer jongeren dan vroeger; het dragen van vintagekleding is in. We willen met deze nieuwe winkel van Het Goed meer nog dan voorheen aan de bezoekers een beleving kunnen bieden, waaraan zij per bezoek makkelijk twee of drie uur met plezier kunnen besteden. Ik zeg wel eens: tweede keus, moet eerste keus worden."
Foto boven het artikel: v.l.n.r. Nicole Cup, Bas Boerman en Pally Leijs
Foto onder: rechtsboven op deze foto zie je waar de in- en uitgang komt, met rechts van de deuren waar de kassa's komen