De 'Warnow' vertrok vanuit de Voorhaven en verging op weg naar Noorwegen

Documentaire over fatale reis naar het Noorderlicht

Documentaire over fatale reis naar het Noorderlicht

SCHIEDAM - Tijdens het Nederlands Filmfestival 2023 ging de documentaire over een noodlottige zeereis in première. Het schip vertrok in 2013 uit de Schiedamse Voorhaven met aan boord acht avonturiers onder wie Schiedammers Arnoud Brinkman en Jesse den Dulk. Ze wilden, ondanks hun geringe zeilervaring, een tocht maken naar het Noorderlicht. De reis eindigde voor drie van hen noodlottig.

door Rob van der Stel (tekst en foto's)

De Warnow vertrok met acht muzikanten op 17 maart 2013  uit Schiedam. Al kort na het vertrek raakte de “zeilboot” - eigenlijk een oud loodsbootje van schipper Arnoud Brinkman - in de problemen en leden de acht opvarenden bijna schipbreuk. Reddingsboten sleepten het schip naar Middlesbrough waar het schip werd gerepareerd.

Twee weken later vertrok het schip met drie bemanningsleden richting Schotland. Vijf bemanningsleden, onder wie Jesse, besloten de reis niet voort te zetten. De drie anderen, schipper Arnoud, zijn vriendin Tirza Smit en Peter van Liere, zetten vanuit Stonehaven koers naar Noorwegen met het doel het Noorderlicht te zien. Een paar dagen later werd er niets meer vernomen van het schip en bemanning. De Noorse kustwacht was dagen op zoek naar het schip, dat waarschijnlijk in zwaar weer was gezonken. Er is sindsdien niets meer van de drie vernomen.

Documentairemaker Wim van der Aar heeft van deze avontuurlijke reis met gebruikmaking van destijds gemaakt filmmateriaal en nieuwe interviews een documentaire gemaakt. Een grimmig drama waarna de overlevenden hun leven voorgoed veranderd zagen. De documentaire 'Reis naar het Noorderlicht' ging deze week in première tijdens het Nederlands Film Festival 2023 en is vanaf 19 oktober a.s. te zien in de bioscopen.

Bijzonder is dat overlevende Jesse den Dulk, akoestisch adviseur, de muziek heeft verzorgd voor de documentaire.

Eerder verscheen een boek van Hans Steketee onder de titel: De Warnow / Een man, een schip, een droom.

Foto's: de foto boven het artikel is een compositie van de beide foto's hieronder, gemaakt in de Voorhaven van Schiedam door Rob van der Stel op 28 september 2023

afbeelding
afbeelding

29-09-2023