Maak los wat vastzit in je hoofd

Doe de 'achteruit lopende kalkoen' wandeling door Schiedam

Doe de 'achteruit lopende kalkoen' wandeling door Schiedam

SCHIEDAM - Met een oortje in of koptelefoon op door Schiedam wandelen, terwijl je luistert naar muziek, rap, poëzie, 'spoken word' of wat is het precies waar we naar luisteren? "Het is het eigenlijk allemaal, maar ook weer niet. Waar het om gaat: zet je telefoon op vliegtuigstand, vergeet de dingen om je heen, kom los in je hoofd", zegt artiest Marco Martens.

door Jan Schrijver

wandeling2

Marco Martens heeft wat hij noemt de 'Backward Turkey' wandeling ontwikkeld, zeg maar een wandeling maken als een achterwaarts waggelende kalkoen. Dat kun je als een beeldspraak zien voor: het nu eens compleet anders dan anders doen. Tijdens de wandeling luister je naar een 28 minuten durende op muziek gezette tekst.

"Daarom wil ik ook géén etiket plakken op wat je hoort. Niets moet. Zoals we in het alledaagse leven ook afwillen van het moeten."

Met als startpunt de bibliotheek in de Korenbeurs fungeren wij samen met de collega's van het AD als proefkonijnen voor deze 'Backward Turkey' in Schiedam. Nadat we allen de koptelefoons op hebben, start de audio en zetten we de pas erin over de Lange Haven. 

Er is een man die het allemaal anders wil, het roer moet om. Ik vertrek, bedenkt hij. Moe van de scrummaster die in het bedrijf waar hij werkt alle processen aan het fijnslijpen is. En de productowner, die vindt er ook nog wat van. Ook dat nog. 

Hij vertrekt, naar een festival in Zwitserland om zijn hoofd eerst eens goed leeg te maken. Bij de grenscontrole probeert hij - die altijd de kriebels krijgt van gezag - neutraal te kijken, maar toch, ze pikken hem eruit voor een nadere controle.

wandeling1

We lopen verder, de Plantage in. We worden in deze rustgevende groene omgeving, nog meer meegetrokken in het verhaal. Het verhaal van ontmoeten en van niet langer moeten. In het grind horen we onze voetstappen. De wandeling gaat verder, zoals de reis die we in ons leven maken altijd maar verder gaat. Op het festival in Zwitserland zijn we deelgenoot van erotiek en een glaasje te veel op, maar er is altijd weer die volgende ochtend. De reis gaat verder.

Teruggekeerd op de Lange Haven, nu aan de andere kant, wandelen we terug naar de bibliotheek. We voelen onze voetstappen op het ritme van de muziek.  'Ze zeggen dat de vrijheid in je hoofd zit, maar ik zit vast in het zoeken. Ja, ze zeggen dat de vrijheid in je hoofd zit, maar ik zit zo vast in het zoeken.' 

Honderd meter voordat we de Korenbeurs weer hebben bereikt, eindigt de 28 minuten durende audio. Dat hebben we niet slecht gedaan voor een stel 'achterwaarts lopende kalkoenen'. De ganzenpas zat er goed in. 

In het zicht van de Korenbeurs praten we na met artiest Marco Martens (38) en producer Remco Meijer (40). Marco vertelt ons desgevraagd dat de teksten voor een deel autobiografisch zijn, dat hij enkele jaren geleden een moeilijke tijd heeft gehad, doordat het 'vast in zijn hoofd zat'. Hij raakte overspannen. Marco is goed uit zijn moeilijke periode gekomen maar geeft wat hij ervan geleerd heeft graag door aan anderen. Deze wandeling is een manier om dat te kunnen doen.

Remco laat weten dat er komende donderdag drie groepswandelingen zijn met startpunt de Korenbeurs. Per wandeling kunnen er tien deelnemers mee. De wandelingen starten om halfvijf, halfzes en halfzeven. Deelname is gratis, aanmelden is noodzakelijk en kan via de website van de bibliotheek. Voor een koptelefoon en een paraplu wordt gezorgd. Artiest Marco Martens loopt elke wandeling mee.

Van 17 juli tot en met 29 augustus kan iedereen de 'luisterwandeling' individueel maken. Er komt daartoe een QR-code beschikbaar. Deze QR-code kun je in genoemde periode 'ophalen' bij de bibliotheek in de Korenbeurs (Lange Haven), bij Schiedam Partners in de Waag (Lange Kerkstraat) en bij de boekhandels Het Schiedams Boekhuis (Hoogstraat) en Post Scriptum (Hof van Spaland). Door het scannen van de QR-code met een telefoon komt de 28 minuten durende audio beschikbaar op de telefoon. Oortjes in en wandelen maar.

Dat wandelen hoeft dus niet per se volgens de route die wij hebben gelopen. Je kunt in feite overal lopen. Waarom eigenlijk lopend luisteren? "Dat is de vorm die wij hebben gekozen", zo licht Marco Martens toe. "Het gaat ons er vooral om dat je echt de aandacht hebt voor wat je hoort en dat je het niet opzet als je aan het afwassen bent, om maar eens iets te noemen. Maar natuurlijk, als je het graag wilt beluisteren terwijl je bijvoorbeeld rustig buiten op een bankje zit, ook helemaal goed, want zoals eerder gezegd, niets moet!"

Aan de 28 minuten durende audio werkten mee: tekst: Marco Martens (stichting De Jongens van Hiernaast), muziek: Michiel van Iersel (enkele tracks i.s.m. Joris Sedee), stem Simon: Jos Nargy, danscoach: Caroline Renette.

Foto boven het artikel: napraten over de wandeling met v.l.n.r. Louise Melchers, docente Nederlands Sg Spieringshoek, Marco Martens en Remco Meijer 

Foto onder: wandelend in de Tuinlaan

wandelB

 

 

02-07-2021