'Maai Mei Niet'

Door voortaan in mei niet of minder te maaien, wil Schiedam bijenstand verbeteren

Door voortaan in mei niet of minder te maaien, wil Schiedam bijenstand verbeteren

SCHIEDAM - "Laat een stukje van je gazon wat langer worden, als vrijhaven voor bijen en vlinders", schrijft de Bijenstichting op haar website. Deze stichting is dit jaar gestart met de campagne 'Maai Mei Niet' en gaat die in 2022 verder uitrollen. Gemeente Schiedam wil hier volgend jaar bij aansluiten.

Volgens Engelse gegevens kun je door niet te maaien in de maand mei, tien keer zoveel bijen aantrekken, zo laat de Bijenstichting weten.

Gisteravond tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad heeft de fractie van GroenLinks aan het college van B&W gevraagd om zich aan te sluiten bij de campagne 'Maai Mei Niet'. De wethouder zegde toe dat de gemeente gaat kijken hoe Schiedam hierbij volgend jaar kan aansluiten. "Wij zijn blij met deze toezegging want ondanks dat de gemeente al veel doet voor de bevordering van de biodiversiteit: alle kleine beetje helpen en bijen hebben het hard nodig", zo laat GroenLinks Schiedam vandaag in een persbericht weten.

Raadslid Sandra Mantingh: “Mei is net voorbij, maar desondanks: 'Maai Mei Niet' is een campagne waarmee mensen worden opgeroepen om het gras, of een deel daarvan, niet te maaien in mei. Het niet of minder maaien van gras en gazons is goed voor onder andere bijen, kevers, vlinders en hommels. Een bijkomend voordeel is dat langer gras beter bestand is tegen droogte en hitte. Dit is echt een goed initiatief waarmee op simpele wijze een bijdrage wordt geleverd aan het versterken van de biodiversiteit."

Dit jaar was er al een aantal gemeenten dat meedoet aan dit initiatief en de bijenstichting gaat de campagne volgend jaar nog verder uitrollen in Nederland. "Wij hopen dat Schiedam hierin een voorbeeld zal zijn en er zoveel mogelijk anderen gemeenten 'Maai Mei Niet' ook zullen omarmen", besluit GroenLinks Schiedam. 

02-06-2021