SCHIEDAM/VLAARDINGEN - Tijdens feestelijke gelegenheden is het al jaar en dag gebruikelijk om hier gezamenlijk op te drinken, bijvoorbeeld bij een verjaardag, huwelijk of jubileum. In dit Holland-nummer staat de geschiedenis van drank en drinkculturen centraal.
Peter-Paul de Baar bespreekt in zijn bijdrage de bruine kroeg als hervonden historisch erfgoed. Het artikel van Jacques van Toor, eigendom van geboren Schiedammer Leo Fontijne, gaat over distilleerderij H. van Toor Jz. dranken in Vlaardingen, een familiebedrijf dat gedurende ‘de lange twintigste eeuw’ altijd in staat is geweest de productie aan te passen aan veranderende consumptiepatronen. Leroy Fisscher laat in ‘De neut van Nederland’ zien dat het oud-Hollandse karakter van de drank Jenever een uitvinding van reclamemakers is geweest. Historicus Leroy Fisscher was werkzaam bij het Jenevermuseum Schiedam en is nu werkzaam bij Museum Vlaardingen.
Het Holland Bloc schenkt ook aandacht aan bewegingen tégen het gebruik van alcoholische dranken. Marieke Dwarswaard toont in Tijdingen een historisch overzicht van de Nederlandse drankbestrijding voor 1940, die haar wortels voor een deel had in Holland.
Het Topstuk van Romy Beck gaat over de achttiende-eeuwse gelegenheidsglazen ‘’t Welvaren van Siparipabo’ waarmee eigenaren of aandeelhouders toostten op het succes van de gelijknamige plantage in Suriname. Carolina Verhoeven bespreekt in haar column het gebruik van azijn als belangrijke smaakmaker in de Hollandse keuken. De Uithoek van Henk Looijesteijn schotelt ons tot slot het Parbobier uit Suriname voor. Proost!
Het nummer is vanaf nu in de webwinkel verkrijgbaar. Fijne feestdagen.
In tijdschrift Holland staat de geschiedenis van Noord- en Zuid-Holland centraal. Holland is
een eigentijds, modern en rijk geïllustreerd historisch tijdschrift voor een breed publiek.
Het tijdschrift verschijnt vier keer per jaar. In elk nummer staat een ander thema centraal.