Praktisch geschoolde vakmensen zijn de komende jaren keihard nodig

Driekwart van de bouwvakkers voelt zich ondergewaardeerd

Driekwart van de bouwvakkers voelt zich ondergewaardeerd

LANDELIJK - Onder meer de woningbouw en energietransitie vergen hun kennis en kunde. Desondanks hebben veel bouwvakkers niet het gevoel dat dit besef leeft in de maatschappij. Bijna driekwart van hen voelt zich ondergewaardeerd

Bijna drie op de vier bouwvakkers hebben het gevoel ondergewaardeerd te worden. Dat blijkt uit https://proforto.nl/nieuws/onderzoek/waardering-bouwvakkers onder 300 bouwprofessionals door Proforto, marktleider in werkkleding. Proforto benadrukt het belang van mensen met een praktisch beroep, zeker in deze tijd. “Alleen al de woningcrisis en de energietransitie schreeuwen de komende decennia om de kennis en kunde van honderdduizenden vakmensen.” Ondanks het negatieve sentiment dat zij ervaren ten aanzien van hun vak, moet het gros van de bouwlieden er niet aan denken een kantoorbaan gehad te hebben.

 Dat veel bouwvakkers zich ondergewaardeerd voelen komt onder meer doordat ze vinden dat hun werk onderschat wordt. 71 procent van de ondervraagde bouwprofessionals is van mening dat buitenstaanders hun kennis en kunde te laag inschatten. Maar waardering voelt menig bouwvakker ook niet vanuit de baas. Zo vindt ruim een derde (35 procent) van de geënquêteerden dat zij geen eerlijk salaris krijgen voor het werk dat zij doen.

Doorleren te lang aangemoedigd
Volgens Rik Burgersdijk, oprichter van Proforto, draagt het gebruik van een term als ‘laagopgeleid’ niet bij aan de waardering van praktisch geschoolden. “Achteraf gezien is het evenmin handig geweest dat praktijkmensen de voorbije decennia werden aangemoedigd om toch vooral verder te studeren”, aldus Burgersdijk. “Een hbo-papiertje was lange tijd een doel an sich, terwijl we ons nu realiseren dat we mensen die goed zijn met hun handen keihard nodig hebben.” Hij verwijst naar het overheidsplan om de komende zeven jaar liefst 900 duizend huizen te bouwen.

Liever op kantoor?
Mogelijk door het gebrek aan waardering voor het vak zouden vier op de tien ondervraagde bouwvakkers hun kind niet hetzelfde beroep als dat van henzelf aanraden. Of dat dan ook direct een kantoorbaan zou moeten zijn valt echter te betwijfelen. Van de bouwvakkers zelf ervaart in elk geval slechts 16 procent zo nu en dan jaloezie ten opzichte van mensen met een kantoorbaan. En sterker nog: slechts een op de tien ondervraagden had hun baan in de bouw liever ingeruild voor een goedbetaalde job als advocaat of arts.

Deze bevindingen onderstrepen de noodzaak voor een herwaardering van de bouwsector. De financiële component speelt daarin een belangrijke rol. Uit https://proforto.nl/nieuws/onderzoek/zwart-werken van Proforto bleek dat zes op de tien bouwprofessionals weleens zwart werkt, vooral uit financiële noodzaak. Onder meer de verdere verhoging van het minimumloon - diverse politieke partijen namen een minimumuurloon van 16 euro op in hun verkiezingsprogramma - kan bijdragen aan de oplossing hiervoor.

Afbeeldingen
Proforto

23-01-2024