Statement Duncan Ruseler over reacties 'Schiedam Bedankt'

'Een dergelijk systeem is niet waterdicht te maken'

'Een dergelijk systeem is niet waterdicht te maken'

SCHIEDAM - Wij vroegen de gemeente gisteren om een reactie naar aanleiding van ons artikel waarin wij aangaven dat de website Schiedambedankt.nl waarmee vrijwilligers een cadeautje kunnen aanvragen niet waterdicht is. Wij kregen die reactie niet. Wél zette de gemeente gisteravond, uit naam van wethouder Duncan Ruseler, een statement op de gemeentelijke website. Inmiddels ontvingen wij excuus van de afdeling communicatie dat deze verklaring gisteravond niet aan onze redactie was gestuurd. Je leest het statement hieronder met erna ons commentaar.

"Als gemeente Schiedam vinden we het belangrijk dat we alle vrijwilligers die zich dit jaar hebben ingezet voor de stad en andere Schiedammers een blijk van waardering te (sic) kunnen geven. Dat doen we zo laagdrempelig mogelijk, omdat wij als gemeente geen zicht hebben op alle 16.000 mensen die zich (sic) in georganiseerd en ongeorganiseerd verband vrijwilligerswerk doen. Denk aan de spontane initiatieven van bewoners om tijdens de lockdown eenzame en kwetsbare Schiedammers te helpen.

Dat laagdrempelige systeem bestaat er dus uit dat vrijwilligers zich kunnen aanmelden voor een cadeau aangeboden op Schiedambedankt.nl. Een dergelijk systeem is niet waterdicht te maken, we willen namelijk de mogelijkheid bieden dat elke Schiedamse vrijwilliger zich aan kan melden. Hierbij zijn we uitgegaan van de eerlijkheid en goede intenties van de Schiedammers. We hebben ons daarbij laten inspireren door het succes van andere gemeenten met vergelijkbare systemen.

Het is dus ongelofelijk pijnlijk om te moeten waarnemen dat verschillende mensen op sociale media direct of indirect oproepen om een cadeau, bestemd voor vrijwilligers, te claimen terwijl zij daar geen recht op hebben.

Het aantal cadeaus is beperkt en wie zich dus ten onrechte meldt, ontneemt een echte vrijwilliger het plezier van een cadeau. Dat zou niemand toch willen doen?

Kortom: meld je alleen aan als je je dit jaar als vrijwilliger hebt ingezet in Schiedam!"

Commentaar redactie:
Noch op social media noch in ons artikel hebben wij opgeroepen om als je géén Schiedamse vrijwilliger bent wél een geschenk aan te vragen of om meerdere geschenken aan te vragen. Ook lezers op onze social media hebben hier niet toe opgeroepen en ook elders op social media hebben wij tot op heden - direct of indirect - géén oproepen gezien om dat te doen. 

Wij hebben geluiden vernomen van teleurgestelde vrijwilligers dat dit wél mogelijk is. Wij hebben dat onderzocht en het blijkt inderdaad mogelijk te zijn. Wij hebben daar vervolgens in een artikel melding van gemaakt, omdat dit o.i. geen goede zaak is. 

Wij vinden het, om de woorden van de wethouder te gebruiken, ongelofelijk pijnlijk om te moeten waarnemen dat vrijwilligers worden afgescheept met een cadeautje dat inkoop zo'n vijf euro kost voor de gemeente en dat met een niet waterdicht systeem wordt aangeboden, dat bovendien nog wemelt van de taalfouten en slordigheden.

Het is fijn om, zoals de wethouder dat doet, uit te gaan van de goede intenties van Schiedammers, maar je zou kunnen opmerken dat het toch naïef is uit te gaan van goede intenties van alle Schiedammers (en inwoners van andere steden want internet kent immers geen gemeentegrenzen) en om het daarmee dan af te doen.

Inmiddels heeft Lokaal Onafhankelijk Schiedam aangekondigd schriftelijke vragen te stellen aan het college van B&W over de website Schiedambedankt.nl en de waardering van vrijwilligers, Klunzige bedoening van college kan 130.000 euro kosten, dat lees je hier:
https://deschiedammeronline.nl/detail/details/klunzige-bedoening-van-het-college-kan-130-000-euro-kosten

Hieronder zie je de links naar onze artikelen van gisteren over Schiedambedankt.nl

https://deschiedammeronline.nl/detail/details/vrijwilligers-kunnen-zelf-cadautje-aanvragen-via-systeem-dat-niet-waterdicht-is

https://deschiedammeronline.nl/detail/details/een-site-die-de-gemeente-schiedam-onwaardig-is

Foto: Duncan Ruseler

10-12-2020