Donatie door Jenevermuseum aan Meredia met dank aan bezoekers Jeneverfestival én Bobby's

De Weerklank en Meredia bieden een huiskamer voor Oekraïners in Schiedam

De Weerklank en Meredia bieden een huiskamer voor Oekraïners in Schiedam

SCHIEDAM - Diederik von Bönninghausen, directeur van het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam, heeft vanmiddag een symbolische cheque van 650,50 euro overhandigd aan Rita van der Eijk, directeur-bestuurder van de stichting Meredia, welke stichting zich nu inzet voor de vluchtelingen uit Oekraïne.

door Jan Schrijver

Tijdens het Nederlands Jeneverfestival, dat in het weekend van 26 en 27 maart jl. plaatsvond in de Havenkerk in Schiedam, werd de mogelijkheid geboden aan de bezoekers om consumptiemunten die zij aan het einde van hun bezoek over hadden te doneren voor het goede doel, te weten voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daarvoor werd een collectebus bij de uitgang geplaatst.

Met door de bezoekers gekochte consumptiemunten konden de bezoeker bij de exposerende distillateurs onder meer de te proeven borrels en cocktails betalen. Eén van de distillateurs, Bobby's Dry Gin, stelde zijn opbrengst aan munten ter beschikking van het goede doel. Dat deed ook standhouder De Gekroonde Brandersketel, de eigen stokerij van het Nationaal Jenevermuseum. De bezoekers doneerden munten die zij over hadden aan het einde van hun bezoek. Dat leverde een totaalbedrag van 650,50 euro op.

"Het festival ging - na enkele malen verzet te zijn wegens corona - eind vorige maand dan eindelijk door. Het publiek bleek toe aan een gezellig festival, want het was beide dagen uitverkocht. Je staat er dan echter wel met een dubbel gevoel. Wij met z'n allen staan dan gezellig te doen, echter in het besef dat er in Oekraïne, op zo'n zestienhonderd kilometer van ons vandaan, iets heel erg verschrikkelijks plaatsvindt, een oorlog, een humanitaire ramp. Dan is het goed dat we met zo'n festival, met dank aan onze bezoekers en aan Bobby's, ook een bedrag aan geld hebben kunnen opbrengen voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Als in Schiedam gevestigd museum is het dan ook goed om dit via een lokaal gevestigde stichting, de stichting Meredia, te laten besteden aan dit doel", zei Diederik von Bönninghausen vanmiddag bij de uitreiking van de symbolische cheque aan Rita van der Eijk. De overhandiging vond plaats in De Weerklank (Stichting Interkerkelijk Ontmoetingshuis Schiedam-Noord) aan het Cornelia van Zantenplein in Groenoord.

Stichting Meredia heeft van De Weerklank de mogelijkheid gekregen om op woensdagen van 14.00 tot 21.00 uur dit inloophuis te gebruiken als woonkamer in Schiedam voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Terwijl de uitreiking van de cheque vanmiddag plaatsvond, kwamen de eerste Oekraïense vluchtelingen binnen. Geleidelijk aan vormde zich een huiselijke kring. Een moeder die met haar dochter in een gastzin is opgevangen, vertelde dat haar dochter van 14 jaar vandaag voor het eerst naar school was geweest. Een sprankje aan goed nieuws, in heel erg barre tijden. 

Er waren in De Weerklank mensen van VluchtelingenWerk Nederland om de vragen die er bij de vluchtelingen leven te beantwoorden en om te helpen hen op weg te helpen. Ook een vrouw uit Oekraïne, Tetiana Nartova, schoof aan. Zij woont al jaren in Nederland en is getrouwd met een Nederlander. Heel fijn dat zij er is, zei Rita, ze kan als Schiedamse de vluchtelingen in hun eigen taal een luisterend oor bieden en ze helpt ons met vertalen. Damjan Stojanoski van VluchtelingenWerk Nederland bleek geen tolk nodig te hebben. "Mijn oorsprong ligt in Macedonië. Onze taal is net als het Oekraïens een Slavische taal. Wij kunnen heel goed met elkaar praten, ieder in de eigen taal, vergelijk het met Nederlands en Duits."

"De huiskamer die wij vanmiddag hier bieden, is tot negen uur vanavond open. We gaan straks eten koken, zodat we hier ook gezamenlijk de maaltijd kunnen gebruiken. Het is de bedoeling dat we de vluchtelingen bij het koken willen gaan betrekken, maar zover is het nog niet. De maaltijd die we hier bieden, is een van de bestemmingen die we voor het geld hebben dat we vanmiddag van het Jenevermuseum hebben mogen ontvangen", vertelde Rita van der Eijk. 

"Het is goed werk dat jullie hier doen. Mooi om te zien wat hier gebeurt en dat jullie lokaal echt iets kunnen betekenen voor de vluchtelingen uit Oekraïne", zo concludeerde Diederik von Bönninghausen. 

Ook activiteiten in De Wissel
In inloophuis De Wissel (Stichting Missionair Diakonaal Centrum Schiedam) op het Broersveld 123B in Schiedam is dinsdagochtend een activiteit voor de vluchtelingen uit Oekraïne gehouden. Na een kop koffie en een praatje, werd er een gezamenlijke wandeling gehouden om Schiedam beter te leren kennen.

Beide inloophuizen werken samen.

Foto boven: v.l.n.r. Joep Janssen (VluchtelingenWerk Nederland), Damjan Stojanoski (VluchtelingenWerk Nederland), Sergey Dubchak (gevlucht uit Oekraïne; is sinds een maand in Schiedam), Tetiana Nartova (Oekraïense die al jaren in Schiedam woont), Rita van der Eijk (stichting Meredia), Diederik von Bönninghausen (Nationaal Jenevermuseum) en Ed Gloudi (VluchtelingenWerk Nederland)

Foto onder: Rita van der Eijk (stichting Meredia), Diederik von Bönninghausen (Nationaal Jenevermuseum)

Foto's door Jan Schrijver (c) De Schiedammer Online

mer2

13-04-2022