SCHIEDAM - Dit door een burger zelf in elkaar geknutselde bord 'Wolven-verbod' is in het park bij de Maasboulevard in Schiedam Zuid op een gemeentelijke paal bevestigd. Die paal staat er om als gemeente kenbaar te maken dat er een barbecue-verbod geldt.
door Jan Schrijver
Het is gissen naar de reden van de desbetreffende burger om het 'Wolven-verbod' te plaatsen. Jammer genoeg treffen we op het bord geen afzender aan, anders zouden wij navraag doen.
Is de plaatser van het bord geïnspireerd door Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland? Deze week kwam de visie van Gedeputeerde Staten naar buiten dat niet uitgesloten moet worden dat de wolf ook naar de provincie Zuid-Holland zal komen. Het werd opgepakt door bijvoorbeeld een krant als AD en door een regionale oproep als
Omroep West Wolf komt mogelijk ook naar Zuid-Hollandse duinen
Kunnen we het zien als een 'grap' van de plaatser van het bordje 'Wolven-verbod'? Of is er meer aan de hand en heeft het bordje een politieke lading? Door onder aan het bord te refereren aan artikel 7 van de Grondwet (vrijheid van meningsuiting) ga je daaraan denken. Maar als dat zo is, kun je verschillende kanten op redeneren.
Artikel 7 van de Grondwet (tekst zie onder) stelt dat je vrij bent in het kiezen van het medium dat je ervoor gebruikt, maar "behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet". Dat ziet dan vooral op de inhoud ervan, maar dat zal zich ook uitstrekken op het in de gemeentelijke AVP bepaalde wat je al dan niet aan een gemeentelijk eigendom mag bevestigen. Wij schatten het zo in dat wie dit bordje met eigen ogen wil zien, snel zal moeten zijn, want de medewerkers van Toezicht & Handhaving doen ook in het weekend hun werk en zijn vaak te vinden op en rond de Maasboulevard.
Artikel 7 Grondwet
1. Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
2. De wet stelt regels omtrent radio en televisie. Er is geen voorafgaand toezicht op de inhoud van een radio- of televisieuitzending.
3. Voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in de voorgaande leden genoemde middelen heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. De wet kan het geven van vertoningen toegankelijk voor personen jonger dan zestien jaar regelen ter bescherming van de goede zeden.
4. De voorgaande leden zijn niet van toepassing op het maken van handelsreclame.
Hier lees je meer over de Grondwet:
https://www.denederlandsegrondwet.nl/id/vlxups19taxx/artikel_7_vrijheid_van_meningsuiting