Eénvrouws boerenprotest op het Stadserf

Eénvrouws boerenprotest op het Stadserf

SCHIEDAM - Boerin Liesbeth Verkade-Grashoff (63) hield vanmiddag in haar eentje een protestactie tegen de stikstofplannen van de regering.

door Jan Schrijver

Liesbeth is geboren in Kethel. Zij trouwde Arie Verkade en belandde daardoor in het boerenbedrijf. Arie is de derde generatie van een boerderij aan de Harreweg 85 in Schiedam. Het echtpaar Verkade houdt er een melkveebedrijf met 51 koeien.

"Wij zitten met onze boerderij niet in een zogenoemd Natura 2000-gebied. Daardoor raken de plannen ons niet direct en hoeven wij niet te vrezen dat we gedwongen worden ons bedrijf te sluiten. Wel komt er een wetswijziging die onteigening makkelijker gaat maken en dat kan ons op termijn wel gaan raken. Ook voor mensen met woningen kan deze versoepeling van onteigeningsmogelijkheden gevolgen hebben", zo waarschuwt Liesbeth Verkade." Zij vervolgt: "Dat ik hier protesteer is uit solidariteit met het boerenbedrijf in het algemeen en met alle boeren die het onmiddellijk raakt in het bijzonder."

Waarom voert zij actie in haar eentje? "Doordat ik hier alleen op het Stadserf sta, kan ik op rustige wijze in gesprek gaan met voorbijgangers en uitleggen wat er aan de hand is en waarom de boeren boos zijn. Ik ben anti-geweld. Geweld dat gebruikt wordt door boeren wijs ik af, laat dat duidelijk zijn, al begrijp ik dat boeren heel boos zijn. Ik heb alleen maar positieve reacties gekregen van voorbijgangers. Ook de politie en Toezicht & Handhaving van de gemeente zijn langs geweest en zeiden me dat ze begrip voor me hebben; ik heb een kopje thee van de boa's gekregen, dat is aardig."

Ze vat kort samen wat er volgens haar loos is. "Er wordt in Europa met twee maten gemeten. In Duitsland en België, de landen die ons direct omringen, maar ook in andere landen in Europa gelden heel andere normen ten aanzien van stikstof. Dan wordt er door de regering niet zelden gelogen. En het is zo dat er twee soorten stikstof zijn. De stikstof die wij als boeren veroorzaken, is natuurlijk afbreekbaar. Dat geldt echter niet voor de stikstof die veroorzaakt wordt door de industrie en het vliegverkeer; dat is de kwalijke vorm van stikstof. Je mag niet alles op één hoop gooien", aldus Liesbeth Verkade. 

Zie ook de Facebook-live video van Jan Willem de Boer.

boos

 

04-07-2022