Eerste bioscoopfilm Dikkie Dik in Pathé Schiedam

Eerste bioscoopfilm Dikkie Dik in Pathé Schiedam

SCHIEDAM - Al 45 jaar is Dikkie Dik een fenomeen, maar nog niet eerder verscheen er een bioscoopfilm. Daar komt nu verandering in. Producent en schrijver Burny Bos (o.a. Minoes en Abeltje) werkte tot aan zijn overlijden hard aan de film.

Zijn stem is nog te horen als verteller, ook zingt hij de liedjes die zijn gecomponeerd door Mike Boddé en Johan Hoogeboom. Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel is vanaf woensdag 19 juni te zien in Pathé de Kuip, Pathé Schouwburgplein, Cinerama Filmtheater Rotterdam, KINO Rotterdam, LantarenVenster Rotterdam, Pathé Schiedam en Kinepolis Spijkenisse.
 
Erik Verkerk en Joost van den Bosch van de Rotterdamse animatie studio Ka-Ching Cartoons hebben de film geregisseerd. Ook de Rotterdamse Digna van der Put (character designer) en Jolande Junte (producer) werkten mee aan de film. 

Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel is een 'doe roep en dans mee' film, aldus de makers. "Het is niet de bedoeling dat kinderen stilzitten", zei Burny Bos daar eerder over. De film is perfect voor een eerste bioscoopervaring voor de allerjongsten. 

Regisseur Erik Verkerk en Joost van den Bosch lichten toe.
Erik Verkerk: “Dikkie Dik is een tijdloze klassieker. Wij zijn er zelf 35 jaar geleden mee opgegroeid en lazen de boekjes aan onze eigen kinderen voor. Het is dan ook een grote eer en feest om nu alweer vier jaar aan een bioscoopfilm van deze beroemde kater te werken. Maar wat maakt Dikkie Dik dan zo leuk? Dat is nu net het talent van Jet Boeke om verhalen te schrijven die perfect aansluiten bij de belevingswereld van jonge kinderen. Dikkie Dik is verwonderd om de kleine dingen om hem heen. De korte verhaaltjes gaan over pissebedden onder een steen in de tuin en post die door de brievenbus kleppert. Dingen waar wij als volwassen niet meer van opkijken maar die voor jonge kinderen heel bijzonder zijn. 

Joost van den Bosch: “Burny Bos heeft heel knap deze korte avontuurtjes weten te vangen in een script. In de film is er een centraal probleem, namelijk dat de knuffelbeer van Dikkie Dik kwijt is! Voor de jonge doelgroep is dit een groot en herkenbaar probleem. Wie kent niet de verhalen van wanhopige ouders die een nieuw exemplaar van een verloren knuffel proberen te kopen om hun kind weer gerust te stellen. Een knuffel geeft een kind geborgenheid. Het is een anker. Zonder knuffel is de wereld een stuk spannender. Wanneer Dikkie Dik zijn Beer niet kan vinden moet hij steeds verder van huis zoeken. De film gaat dus ook over je grenzen verleggen. Als je iets echt wil, zul je dingen moeten doen die je eigenlijk niet durft.”

Tips voor een eerste bioscoopbezoek, van de makers van Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel
240615 Dikkie Dik en Poes Muis

Vijf tips voor een geslaagd eerste bioscoopuitje met de allerkleinsten:

1) Voorpret en voorbereiding: 
Wat is een bioscoop eigenlijk? Laat een afbeelding zien van een bioscoopzaal. Een groot scherm, een zaal vol mensen in lekkere stoelen. Kijk alvast naar de trailer van Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel, lees een boekje voor, of download een kleurplaat van de film op Dikkiedikdefilm.nl
Ook leuk: bioscoopfilm Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel bevat dertien vrolijke liedjes die vanaf nu te beluisteren zijn via Spotify en andere streamingdiensten. 

2) Verwachtingsmanagement “nog een keer”: 
Zien kinderen een leuke film? Dan willen ze nog een keer. Uit onderzoek blijkt ook dat dit heel normaal gedrag is en zelfs een positief effect heeft op het kinderbrein (nog een keer!). Nu kunnen papa en mama de film in de bioscoop niet nog een keer aanzetten, zoals thuis. Dus voorkom die driftbui door te laten weten dat iedereen na afloop weer de zaal uitgaat. Maar je kan natuurlijk wel nog een keer de film in de bioscoop zien. Voor de sociaal emotionele ontwikkeling en het kinderbrein is herhaling heel goed. Herhaling vormt de bedding waarin een kind rustig kan opgroeien. Dus “nog een keer” die film kijken of dat boek lezen helpt kinderen met oorzaak-gevolg verbanden te vinden en verbanden tussen verschillende factoren, stimuli, gebaren en woorden.

3) Verplaats je in de beleefwereld: 
Bioscoopfilm Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel is gekeurd voor alle leeftijden en het allerleukste voor kinderen van 2 t/m 6 jaar. Voor kinderen die voor het eerst naar de bioscoop gaan kan het wat ingewikkeld zijn om een uur stil te zitten, maar dat hoeft bij deze film gelukkig niet! Ze mogen meedansen, zingen en springen. Er is ook een speciale trailer ontwikkeld waarin kinderen een voorproefje krijgen van hoe het is om in een bioscoopzaal te zitten. 

4) Slim plannen voor plaspauzes: 
Het klinkt zo logisch, maar zorg ervoor dat je kind van tevoren naar het toilet gaan. Er zit geen pauze in de film en eenmaal in de zaal vergeten kinderen al snel de wereld om zich heen. Dan willen ze niets missen van de film (en popcorn). 

5) Niet stilzitten en vrolijk de zaal uit:
De makers noemen het een ‘Doe- roep- en dans mee-film’. Stilzitten is echt niet nodig. Laat je kind weten dat het helemaal prima is om mee te dansen. Voor volwassenen misschien wat ongewoon, maar voor kinderen is het fijn dat ze mogen bewegen! Het is leuk voor de kinderen dat ze mogen dansen, zingen en zich ongelimiteerd mogen uiten. Bij Dikkie Dik mag het. Naar de bioscoop gaan is immers een feestje. Om kinderen alvast te enthousiasmeren mee te dansen maakte filmdistributeur In the Air zelfs een danstutorial. 

Bonustip: nagenieten!
Praat met je kind na over de film. Zijn ze hun knuffel weleens kwijtgeraakt? Wat zouden ze daarvan vinden?

Over Dikkie Dik en de Verdwenen Knuffel
Dikkie Dik ontdekt tot zijn grote schrik dat Beer, zijn allerliefste knuffel, plotseling verdwenen is. Gelukkig komt Dikkie Diks vriendinnetje Poes Muis te hulp, want zonder Beer kan hij niet slapen. Ze slaan de pootjes ineen en starten een vrolijke zoektocht vol avonturen. Een doodgewoon bed verandert in een heuse trampoline en buiten op de waslijn kun je balanceren als een echte circusartiest. Samen ontdekken ze nieuwe plekken zoals het weiland en het strand en onderweg ontmoeten ze andere dieren, die ze nog nooit eerder hebben gezien. Na een dag vol pret en avonturen komt alles gelukkig weer op zijn pootjes terecht. Ze hebben niet alleen Beer gevonden, maar ook vele nieuwe vrienden gemaakt.

Fotografie:
Jet Boeke

afbeelding
afbeelding

15-06-2024