SCHIEDAM - Annette en Paul wonen in het oude centrum van Schiedam en wilden hun woning beter isoleren. Hiervoor besloten ze om in december 2020 contact op te nemen met een bedrijf dat gespecialiseerd zou zijn in het toepassen van isolatie.
Parels lagen in omliggende tuinen
Het bedrijf adviseerde om EPS parels in de spouwmuur en onder de dakpannen te spuiten. EPS parels zijn kleine bolletjes die bij na-isolatie van bestaande spouwmuren via gaten in de voegen van de gevel worden geblazen. Annette: “Ik vond het een raar idee om EPS parels onder de dakpannen te spuiten maar volgens hun adviseur was dit een prima isolatiemethode en zouden we zonder problemen subsidie krijgen.”
Later bleek dat er voor de parels maar voor twee centimeter ruimte onder de pannen was. Dit was volgens het bedrijf geen probleem. Met deze laagdikte zou alsnog een R-waarde van 3.5 worden behaald en kon er gewoon subsidie worden aangevraagd. Een R-waarde geeft aan hoe goed het isolerend vermogen is van het materiaal dat wordt gebruikt. Hoe hoger de waarde, hoe beter de warmte wordt vastgehouden. Achteraf bleek dat er geen R-waarde van 3.5 behaald was. Ook bleek dat door te weinig bindmiddel tijdens het proces meerdere parels losgelaten zijn en in de tuinen van de buren terecht zijn gekomen. De subsidieaanvraag is hierdoor afgekeurd.
Geen kennis van zaken
Het bedrijf gaf geen gehoor om een passende oplossing te zoeken. Hierop volgde een rechtszaak die Annette en Paul afgelopen zomer gelukkig hebben gewonnen. “Het bedrijf reageert niet op het vonnis en nu ligt de zaak bij de deurwaarder. We zijn door de jurist, die dit in behandeling heeft, gewaarschuwd dat we hoogstwaarschijnlijk kunnen fluiten naar de 4.000 euro die ze ons moeten terugbetalen. Helaas biedt dit bedrijf nog altijd deze methode aan”, zegt Annette. Bij het bedrijf zag het er allemaal prima uit met een goede website en een behulpzame telefoniste, maar achteraf blijkt dat er inhoudelijk geen kennis van zaken was.
Ga voor onafhankelijk advies
Om er precies achter te komen hoe het zat met de isolatie van het huis heeft Annette in januari contact opgenomen met het Servicepunt Woningverbetering (SWV). Door middel van een artikel in het Nieuwe Stadsblad heeft ze een afspraak met het SWV gemaakt en is een van de adviseurs langsgekomen om een warmtescan van de woning te maken. Annette: “Hij heeft echt de tijd genomen om het hele huis te bekijken én om advies te geven. Heel fijn dat het duidelijk ging om een technisch bevoegd adviseur die wist waar hij het over had. In het toegezonden rapport worden alle adviezen nog eens duidelijk uitgelegd. Heel jammer dat we niet eerder in contact zijn gekomen met jullie, dan was ons waarschijnlijk een hoop ellende bespaard.”
Maak een afspraak
Het SWV geeft onafhankelijk én gratis advies zodat de juiste isolatiemaatregelen genomen worden. Wilt u ook advies? Neem contact op met het SWV via servicepuntwoningverbetering.nl
en maak een afspraak voor een adviesgesprek.
Tekst: Servicepunt Woningverbetering (SWV)
Foto: door Jan van der Ploeg
(advertorial)