SCHIEDAM - De Bonte Koe Chocolade, gevestigd in panden aan de Lange Haven die vroeger gebruikt werden door jeneverstokers, bestaat dertig jaar. Waarom heet het bedrijf zo? Welke link is er met de jeneverindustrie en welke met Kethel? De huidige eigenaren, broer en zus Connor en Amy Klein zijn in de archieven gedoken en hebben in het pand aan de Lange Haven 54 een tentoonstelling ingericht die antwoord geeft op deze en nog veel meer vragen.
door Jan Schrijver
De basisschoolleerlingen die onlangs meededen aan een bliksemstage bij het Schiedamse chocoladeatelier vroegen het zich ook of: waarom heet het ‘De Bonte Koe’ en wat is eigenlijk een ‘bonte koe’?
Over de naam De Bonte Koe
De naam De Bonte Koe is ontleend aan de roodbonte koeien die graasden in de weiden van Schiedam - Kethel. De wieg van Kees Klein, één van de oprichters van De Bonte Koe, stond in een woning naast de boerderij van zijn ooms aan de Polderweg. In zijn jeugd heeft hij daar veel tijd doorgebracht. De koeien van zijn ooms werden in korte tijd vetgemest door ze spoeling te voeren, een calorie- en eiwitrijk restproduct van de Schiedamse jeneverindustrie en waren de trots van de familie.
Over de link met jeneverstokers
Bij de officiële opening dertig jaar geleden van chocoladeatelier De Bonte Koe aan de Lange Haven 54 werden er door de toenmalige burgemeester Reinier Scheeres in chocolade gemaakte gevels van de Schiedamse distilleerderijen Vrijmoed, Wittkampf, Nolet, De Kuijper, Dirkzwager, Wanders en De Tweelingh onthuld. Aanwezig waren de eigenaren van deze distilleerderijen. In een toespraak stelde de bekende distillateur wijlen Rein Melchers dat de komst van De Bonte Koe geen breuk betekende met het roemrijke verleden van het pand. “Jeneverstokers hebben vaak met chocola te maken gehad. In 1948 kwam de cacao uit de rantsoenering. In dat jaar werd in dit pand crème de cacao gemaakt. Er was enige tijd zelfs meer vraag naar dan naar jenever.”
Op zoek naar hongerig bedrijfsleven
In eerste instantie wilden oprichters Carmel Klein-Kelly en haar zwager Kees Klein zich richten op de verkoop van exclusieve chocolade-relatiegeschenken aan het bedrijfsleven.
Een van de eerste opdrachten kwam van makelaar Anke Bodewes die een grote kopie van een voormalige distilleerderij aan de Oranjestraat had laten maken voor Chris Coppens die zich gevestigd had in dit pand. “Binnen een paar weken bleek echter dat de Schiedammers grote chocoladeliefhebbers zijn en werd een verkooptafel gekocht en een winkel ingericht”, zo weten de kinderen van Carmel Klein, Connor en Amy Klein, die als tweede generatie het bedrijf voortzetten.
Foto-collage 1992
Vrij snel na de opening was er aandacht van de landelijke televisie voor het bedrijf omdat het toen bijzonder was om ‘kunstwerken’ van chocolade te maken. In de tentoonstelling kun je bijvoorbeeld zien dat in het openingsjaar de Vijf-uurs show van Catherine Keyl aandacht aan het bedrijf heeft besteed alsook Veronica’s Reisgids met Anita Witzier
Kinderboekje ‘Chocola de kijkdoos’, 1996
Hierin zie je foto’s van mede-oprichter Kees Klein en zijn nichtje Amy, de huidige mede-eigenaar, toen een vijfjarig meisje.
Het is een kleine greep uit wat er op tafel uitgestald staat over de dertig jaar geschiedenis van De Bonte Koe. Voor het eerst is er een overzicht van materiaal uit de archieven te zien. Je kunt tijdens openingstijden vrijblijvend binnenlopen om de tentoonstelling te bekijken.
Foto: Connor en Amy Klein bij de expositie over dertig jaar De Bonte Koe (foto door Jan Schrijver)
Lees ook onze eerdere artikelen:
Kinderen maken tijdens bliksemstage zelf hun bonbons
De Bonte Koe opent de eerste chocolade-automatiek in Nederland
Is de liefde voor chocolade typisch iets voor vrouwen?
Nieuwe vacature: nachtelijke vuller van de vakken van de chocolade-automatiek
Museum dat zaterdag heropent en jubilerende chocolaterie De Bonte Koe lanceren de museumfeestreep