Er werd volop gesmakt in het Zakkendragershuisje

Er werd volop gesmakt in het Zakkendragershuisje

SCHIEDAM - In het weekeinde werd er onder leiding van een lid van het Zakkendragersgilde naar hartenlust gesmakt in het Zakkendragershuisje.

door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)

Het Zakkendragershuisje aan de Oude Sluis 19 was dit weekeinde te bezichtigen voor het publiek in het kader van de Open Monumentendagen. Het Zakkendragersgilde Sint Anthonis kon zich verheugen in een goede toeloop. 

Bezoekers moesten bij de ingang van het huisje in verband met de corona-maatregelen hun contactgegevens op een lijst schrijven. "Die lijst is ook handig om het aantal bezoekers te tellen, we zitten al op de honderdvijftig, we zouden best weleens het drukst bezochte monument kunnen worden", zo toonde een van de gildeleden zich trots op de toeloop. 

De route door het huisje begon met een interessante video over de geschiedenis van het uit 1725 daterende Zakkendragershuisje ofwel Zakkendragersgildehuisje. Door de video werd onder meer duidelijk dat de zakkendragers onlosmakelijk met de ontstaansgeschiedenis van Schiedam verbonden zijn. Vele eeuwen terug werd er een dam in de Schie gelegd om de achter de dam liggende polder tegen overstromingen te beschermen en daardoor beter te kunnen gaan gebruiken voor de stadsuitbreiding. Kleine boten werden via de overtoom van de ene kant naar de andere kant getrokken. Van grote boten werd de lading uit het schip gehaald en naar de andere kant van de dam gedragen. 

smakken2

Na het zien van de video gaf een van de dragers in de kamer ernaast een demonstratie van het smakken. Als er een boot met lading aanmeerde, werd vervolgens het beschikbare werk eerlijk verdeeld onder de dragers door smakken. Iedere zakkendrager mocht de twee dobbelstenen in de trechter boven de bak gooien. Wie zodoende de hoogste ogen in de bak smakte, kreeg het beste werk, enzovoort. 

smakkenkist

Na gedane arbeid, volgde beloning. Op de eerste verdieping was daartoe een kantoor met een schrijftafel en in een kast een zware kist waarin het geld werd bewaard. Soms zat er wel 8000 gulden in, een in vervlogen tijden een grote waarde vertegenwoordigend. Om de kist te openen waren er liefst vier sleutels nodig die in het bezit waren van vier verschillende gildehoofden. Een gildelid liet de bezoekers zien hoe de kist te openen was. De bezoekers mochten het ook zelf proberen, zodat ze konden ervaren hoe moeilijk de kist openging. Tegenwoordig liggen er overigens uitsluitend boeken in de kist.

 

13-09-2021