SCHIEDAM - Gisteravond vierden zo'n 250 mensen uit Schiedam Oost feest in het Stedelijk Museum Schiedam. Er werd gejuicht, gedanst en gespeeld en het gerenoveerde museum met de verschillende nieuwe exposities werd aandachtig bekeken.
door Jan Schrijver (foto's door Louise Melchers)
Anne de Haij: "Ik mag hier dan wel de directeur zijn, maar het museum is van jullie, de inwoners van Schiedam. Schiedam Oost, jullie zijn van harte welkom." Dat welkomstwoord van de museumdirecteur werd letterlijk met gejuich beantwoord door de bezoekers aan het eerste feest van de wijk. Ook alle andere wijken van de stad worden in de loop van het jaar voor een feest in het museum uitgenodigd.
Om even voor zeven uur gisteravond stroomden de bezoekers toe. Zo was een groep in optocht onder aanvoering van kunstenaar Maarten Bel (de kunstenaar die het Buurtplaatjes-project bedacht) uit Schiedam Oost komen lopen. Een andere groep was met een touringcar opgehaald en bij het museum gebracht. Ook waren er wijkbewoners op eigen gelegenheid naar het museum gekomen. Aanmelden was niet noodzakelijk, waardoor het precieze aantal deelnemers niet bekend is. De opkomst - naar schatting tussen de 250 en 300 mensen - was in ieder geval tot grote tevredenheid van de museumdirecteur Anne de Haij (rechts op de foto onder) en de programmeur van de stadsactiviteiten Dorien Theuns.
Sharda Ramjiawan (links op de foto boven), die in Oost woont en daar op verschillende vlakken actief is als vrijwilliger, is een van de mensen die zich actief heeft ingezet om de wijkbewoners warm te maken voor het feest. "Het mooie van dit initiatief is, dat de groep zeer divers is die nu naar het museum komt, ik zie hier mensen van verschillende afkomst en verscheidene nationaliteiten. Ongeveer 80% van de aanwezigen is nog nooit in dit museum geweest."
De aanwezigen kregen een plattegrond voor het bezoek aan het museum, voor velen hun eerste bezoek dus. Op de achtergrond van de plattegrond vinden ze twee vrijkaarten om dit jaar nog een gratis bezoek aan het museum te kunnen brengen.
Gedanst werd er o.a. door een groep van Dansmavo Schiedam in een van de expositiezalen van de solotentoonstelling van Zoro Feigl.
Gedanst werd er ook door de bezoekers, in de kapel op de muziek van een zanger en dj.
Belangrijk voor de verdere toekomst van het museum is dat ook kinderen ontdekten dat een museum leuk is. In de kelder werd druk geknutseld in het vernieuwde atelier. Er was ook een kunstwerk waar je in kon kruipen. "Het is er zo heerlijk zacht binnen", legde een van de kinderen uit waarom het zo leuk was binnenin het kunstwerk. Ook populair was de bewegende vloer van Zoro Feigl.
Deze is weliswaar niet bedoeld als trampoline, maar om er wiebelend overheen te lopen (en stiekem een sprongetje te maken), was wel erg leuk. In de Buurtplaatjes expositie kwam je altijd wel iemand tegen die je kent uit Schiedam. Zelf foto's maken met een Buurtplaatjes-sjabloon voor je hoofd, samen met kunstenaar Maarten Bel, was ook grappig.
Over leuk (tevens leerzaam) gesproken: de kinderen (en hun ouders) keken hun ogen uit in het Panorama Schiedam.
'Er is zoveel te zien in het museum.' Daar kwamen de inwoners uit Schiedam Oost gisteren tussen zeven en negen uur achter. 'De moeite waard om snel terug te komen en op ons gemak nog eens te kijken, al helemaal met de vrijkaarten die we gekregen hebben', zo was te beluisteren bij het naar huis gaan, waarbij iedereen als aandenken magneetjes voor op de koelkast meekreeg, met de bekende museum-asteriks erop.