Expositie Jacques Tange bij OpenArtExchange

Expositie Jacques Tange bij OpenArtExchange

SCHIEDAM - Van zaterdag 12 december aanstaande tot en met 17 januari 2021 houdt OpenArtExchange aan de Hoogstraat 85 in Schiedam een expositie met het werk van de Schiedamse kunstenaar Jacques Tange.

Op zaterdag 12 december vindt de besloten opening van deze nieuwe solotentoonstelling van Jacques Tange plaats door burgemeester Lamers. Daarna vindt tussen 15:00 en 19:00 uur de inloopmiddag plaats. "Ter ere van zijn 35-jarig jubileum als kunstenaar hebben wij dit retrospectief samengesteld uit verschillende periodes in zijn carrière", zegt Joke Bakker van OpenArtExchange. 

Tijdens de inloopmiddag kun je via eenrichtingsverkeer op de vereiste afstand de tentoonstelling (alsook de vaste collectie van OpenArtExchange) bekijken. "Op basis van eerdere ervaring verwachten we met de huidige 450 m2 expositieruimte voldoende capaciteit beschikbaar te hebben om de inloop via badges goed te kunnen managen", zo laat Joke Bakker weten.

Watching the time go by 
"In Tange’s retrospectief komen verschillende thema’s aan bod, die een belangrijke rol spelen in zijn veelal gestileerde figuratieve pasteltekeningen, schilderijen en sculpturen met repeterende patronen. Met milde ironische humor en een geheel eigen verbeeldingskracht observeert hij de relatie tussen man en vrouw, de urban jungle en het isolement van de mens, alsmede andere maatschappelijke thema’s die in de loop van zijn lange carrière de revue passeerden. 

Geïnspireerd door de verluchte handschriften uit de middeleeuwen, kunstenaars als Chagall en Matisse en het weidse Zeeuwse landschap, creëert Tange met uitgebalanceerde composities, sterke lijnen en heldere kleuren een wereld die even herkenbaar als vreemd is. Een gesloten, voyeuristische wereld, licht en luchtig maar met een onmiskenbaar melancholisch randje. Een wereld bevolkt door archetypen en metaforen, die in combinatie met zijn vaak poëtische titels de kijker in dubio achterlaat.

Jacques Tange is gedurende zijn 35-jarige carrière op vele wijzen erkend in eigen land en ver daarbuiten. In 2005 werd hij nationaal kunstenaar van het jaar en ook dit jaar was hij een van de genomineerden. Het werk van Tange is over de hele wereld tentoongesteld en in vele (inter)nationale collecties en publicaties opgenomen, waaronder het Stedelijke Museum in Schiedam en andere musea in binnen- en buitenland."

Afbeelding: fragment uit 'Watching the time go by', olie op canvas, door Jacques Tange, zie verder op deze webpagina van OpenArtExchange

 

28-11-2020