Leden van The Worshipful Company of Distillers uit Londen fietsen naar Schiedam

Fietsen voor een betere stad voor iedereen

Fietsen voor een betere stad voor iedereen

SCHIEDAM - Gistermiddag rond een uur of zes arriveerde onder luid applaus een bonte stoet wielrijders op het plein voor het oude stadhuis in Schiedam. Ze werden ontvangen door burgemeester Cor Lamers en een aantal in groene toga's geklede leden van Het Schiedamsch Jenevergilde 'Het Gulden Glaasje'.

door Louise Melchers

De fietsers maken deel uit van The Worshipful Company of Distillers (TWCD) uit Londen, een groep mensen die het erfgoed en tradities van de City of Londen vertegenwoordigen, net als de leden van Het Gulden Glaasje dat doen voor Schiedam. Beide groepen hebben historische banden met het distillateursverleden van de steden. TWCD bestaat dit jaar 350 jaar en organiseerde de fietstocht om geld in te zamelen voor een goed doel, namelijk kansarme jongeren in hun stad Londen, met als hoofddoel een betere stad voor iedereen. 

fietsers9

Op donderdag 29 september stapte het gezelschap bij het stadhuis van Londen op de fiets voor de tocht naar Schiedam. Het was prima fietsweer, maar een aantal fietsers is toch diverse keren onderuitgegaan en reed met schaafwonden en bebloede shirts verder. Het fietsen van Londen naar Dover, dat voor een gedeelte over de rijksweg M1 ging, viel volgens de fietsers niet altijd mee. Vanaf Calais fietsten de wielrijders over Duinkerken, Middelburg, Hellevoetsluis en Rotterdam.

Vanaf de Nederlandse grens kon het gezelschap gebruikmaken van de Nederlandse fietspaden en dat vonden de fietsers geweldig. Het viel ze op dat het zo schoon was onderweg en ook bij het naderen van Schiedam vonden ze het opmerkelijk groen. Bij aankomst op de Grote Markt kregen de fietsers een gul applaus van het ontvangstcomité en de Schiedammers op het terras, zoals je op deze Facebook-video kunt zien en horen. 

fietsers4

Na aankomst in het oude stadhuis, waarvan de hal even als fietsenstalling dienst deed, sprak burgemeester Cor Lamers het gezelschap toe. Ook Willeke Vester, deken van Het Schiedamsch Jenevergilde, hield een korte toespraak. Daarna overhandigde Chris Porter, Meester van TWCD een oorkonde aan Cor Lamers, afkomstig van the Right Honourable The Lord Mayor of London, Alderman Vincent Keaveny, ofwel de burgemeester van Londen. Hij groette hiermee zijn collega-burgemeester in Schiedam. Ook kreeg burgemeester Lamers nog een geschenk overhandigd. Op zijn beurt gaf hij alle fietsers en de Meester, die door een knieblessure dit jaar zelf niet meefietste, een blok Schiedamse chocolade van De Bonte Koe.

Fietsers1

De Meester van het gezelschap, Chris Porter, heeft een lange staat van dienst binnen de drankenindustrie, waarin hij al zo'n 40 jaar allerlei functies bekleed heeft. Porter: "Dit jaar kon ik helaas door een knieblessure zelf niet op de fiets stappen, maar de volgende keer fiets ik weer gewoon mee." Willeke Vester overhandigde hem namens het Jenevergilde een cheque van 350 euro voor het goede doel.

fietsers8

Vandaag keren de fietsers via de tunnel per auto terug naar Londen.

Foto's: het gezelschap bij het stadhuis; fietsen in het stadhuis; de fietsers in het stadhuis, Willeke Vester overhandigt de cheque aan Chris Porter (links).

Foto's onder: Cor Lamers pakt het geschenk uit; Chris Porter; een van de fietsers, Chris Porter en Hans van de Linde, een van de leden van het Jenevergilde; de oorkonde van de burgemeester van Londen

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

02-10-2022