Fotografen krijgen tentoonstelling in de Grote- of Sint Janskerk

Fotografen krijgen tentoonstelling in de Grote- of Sint Janskerk

SCHIEDAM - Drie talentvolle fotografen, Wiosna van Bon, Sem Langendijk en Mounir Raji, hebben de prijs (Stipendium) 2024 van het Cultureel Forum Schiedam gewonnen.

Deze jaarlijkse beurs geeft fotografen de ruimte om de sociale veranderingen in Schiedam vast te leggen. Van 17 augustus t/m 22 september is de tentoonstelling te zien in de Grote- of Sint Janskerk.

Schiedam is al eeuwenlang volop in beweging. Vele economische en sociale veranderingen volgen elkaar in rap tempo op. Of het nu gaat om opkomende en verdwijnende industrieën, migratiestromen, handel over zee of uitbreiding met een nieuw stadsdeel. Grote maatschappelijke omwentelingen raken de voormalige jeneverstad, net als grote broer Rotterdam.

Driekoppige jury
De jury voor het Stipendium van het Cultureel Forum Schiedam bestond dit jaar uit: Anne de Haij, directeur Stedelijk Museum Schiedam, Reyn van der Lugt, kunstverzamelaar en oud-directeur Groninger Museum, en Rebecca Simons, docent fotografie Willem de Kooning Academie en curator. Uit een lange lijst van dertig fotografen hebben zij drie veelbelovende fotografen gekozen: Wiosna van Bon, Sem Langendijk en Mounir Raji. 

Caleidoscoop
WiosnavanBon (1)Wiosna van Bon (1992), met Poolse roots, studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze is gefascineerd door de mens. Vooral door eenzame individuen, groepen mensen in de knel en het doorzettingsvermogen van mensen om zich daaruit te knokken. In Schiedam ging ze naar de wijken Nieuwland en Schiedam Oost. De negatieve berichtgeving over deze wijken laat maar één kant van de zaak zien, stelt Van Bon. Ze ontdekte ook een andere kant: de actieve communities. Een caleidoscoop van straatinitiatieven van jongeren, gezinnen en ouderen. Verborgen schoonheid en diversiteit kwamen voor haar lens. Ze vroeg ook aan bewoners hoe zij hun wijk ervaren en heeft dat verwerkt in quotes die ze mixt met beelden.

WAC
Sem Langendijk (1990) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij heeft een bijzondere interesse voor gemeenschappen en hun leefomgeving. Hij groeide op in Westerdok, toen daar nog de oude loodsen van de NS stonden. In zijn werk is hij veelal op zoek naar de plekken die lijken op de plek waar hij opgroeide. In Schiedam kwam hij de Wilton Automobiel Club (WAC) op het spoor. De WAC, de autoclub van scheepswerf Wilton-Feijenoord, opgericht in 1968, is nog steeds actief in het havengebied van Schiedam. De leden sleutelen er aan hun old- en youngtimers, restaureren hun oude auto’s, en de gemeenschappelijke klusgarage fungeert tevens als clubhuis en ontmoetingsplek voor het koesteren van verhalen en herinneringen. Sem heeft dat treffend weten te vangen. 

Sem Langendijk 2Sem Langendijk heeft in het Volkskrant Magazine van 3 augustus een fotoreportage gemaakt over welke eeuwenoude sporen de Nederlanders hebben achtergelaten in de voormalige Nederlandse Kaapkolonie. Wat is er nog van deze sporen te zien in het landschap, cultuur en architectuur.

 

 

 

 

 

Bijzondere band
240805 Mounir RajiMounir Raji (1982), een Nederlands-Marokkaanse man, heeft de afgelopen jaren het dagelijkse leven van zijn familie in Marokko vastgelegd. De levendige kleuren roepen een wereld op van dromerige herinneringen onder de noemer Dreamland. Voor het Rijksmuseum ging Raji op zoek naar de perfecte vakantie en ging mee met een cruise naar de Cariben. Het leverde utopische ansichtkaarten op, als ook het systeem achter het toerisme. In Schiedam zoekt hij naar de fotografische beelden die warmte en rust uitstralen en de diverse werelden van de wijk Nieuwland laten zien. Met Nieuwland heeft hij een bijzondere band, zijn vrouw komt er vandaan. Door er regelmatig rond te lopen bouwde hij een vertrouwensband met bewoners op. Mounir vindt het een bijzondere wijk met veel mooie mensen. Met de serie Nieuwland laat hij een tijdsbeeld zien van een wijk die zichtbaar aan het veranderen is. 

Grote- of Sint Janskerk
De tentoonstelling met werk van de winnaars van het Stipendium van het Cultureel Forum Schiedam is te zien in de Grote- of Sint Janskerk.

De tentoonstelling is een ode aan de Schiedammers die het dagelijkse leven en de verborgen plekken zichtbaar maken en is te zien van 17 augustus tot en met 22 september 2024.

Foto kop:
Cultureel Forum Schiedam

Beeldmateriaal:
Annemarie Sour (Stipendium Cultureel Forum Schiedam) 

 

05-08-2024