Franciscus lanceert podcast ‘Zorg van Generaties’

Franciscus lanceert podcast ‘Zorg van Generaties’

SCHIEDAM/ROTTERDAM - Franciscus Gasthuis & Vlietland start met podcasts. Vanaf deze week zijn de eerste 3 afleveringen te beluisteren via Spotify en te zien op YouTube.

Het ziekenhuis legt uit waarom het met podcasts start: "Al generaties lang verleent Franciscus Gasthuis & Vlietland zorg in de regio en deze zorg wil het ziekenhuis ook doorgeven aan komende generaties. In een wereld die continu verandert beweegt Franciscus mee en bouwen de medewerkers aan de zorg van de toekomst. Samen met zorgpartners in de regio worden er innovatieve zorgconcepten ontwikkeld door digitalisering en vernieuwt Franciscus de locaties en medische technologie. Om de medewerkers, patiënten en bewoners in de regio mee te nemen in alle ontwikkelingen introduceert het ziekenhuis de podcast serie ‘Zorg van Generaties’."

Radiopresentator en verslaggever Peter van Drunen gaat in gesprek met de mensen die dit topklinische opleidingsziekenhuis vormen. Vanaf deze week zijn de eerste 3 afleveringen te beluisteren via Spotify en te zien op YouTube.

De eerste 3 afleveringen
De podcast ‘Zorg van Generaties’ start met 3 afleveringen waar Peter van Drunen in gesprek gaat met arts-onderzoeker Cardiologie Yaar Aga, Medisch microbioloog Peter de Man en kinderarts-neonatoloog Angelique Haringsma. In de zomer volgen er 3 afleveringen met cardioloog Sweder van de Poll, directeur locatievernieuwing Bert-Jan Grevink en mammachirurg Mirelle Bröker.

Yaar Aga – Welzijn en werkgeluk ‘Met kwetsbaarheid kan je krachtig zijn’
Yaar Aga is arts in opleiding (AIOS) Cardiologie en teamcaptain van het landelijke project ‘Zin in Zorg’. Bijna 25% van de arts-assistenten kampt momenteel met overspannenheid of burn-out klachten, terwijl 98% zegt trots te zijn op zijn of haar vak. Hoe kan dat? Yaar vertelt alles over het belang van het welzijn en werkgeluk van arts-assistenten en waarom dat voor Franciscus een belangrijk thema is.

Peter de Man – Franciscus in coronatijd ‘Het tandvlees begint toch wel een beetje op te raken’
Wat weet jij van medische microbiologie? Peter de Man legt uit wat zijn functie als medisch microbioloog inhoudt en wat er zoal aan infectieziekten voorbijkomt in het lab. De afgelopen jaren was dat vooral COVID-19. Peter neemt je mee door de jaren heen waar onder andere zijn ‘stofzuiger onderzoek’ een bijdrage leverde aan het tegenhouden van de verdere verspreiding van het coronavirus.

Angelique Haringsma – Kleine helden ‘Als je dingen doet waar je energie van krijgt, straalt de passie ervan af!’
In Nederland is de ondergrens om te blijven leven, een geboorte vanaf 24 weken. Te vroeg geboren kinderen hebben extra zorg nodig en nazorg tot jaren na de geboorte. Niet voor alleen het kind, een moeilijke start heeft invloed op het hele gezin. Angelique Haringsma vertelt hier alles over aan de hand van haar ervaringen. Wist jij bijvoorbeeld dat te vroeg geboren kinderen, een ‘chaotisch brein’ kunnen krijgen?

Voor meer informatie kun je kijken op www.franciscus.nl/podcast
 
Foto: v.l.n.r. cardioloog Sweder van der Poll, directeur locatievernieuwing Bert-Jan Grevink, medisch microbioloog Peter de Man, neonatoloog Angelique Haringsma en arts-onderzoeker cardiologie Yaar Aga

02-05-2022