Longarts Wessel Hanselaar zegt voorstander te zijn van 3e coronaprik

Franciscus-ziekenhuis verlaagt ic-capaciteit wegens zieken

Franciscus-ziekenhuis verlaagt ic-capaciteit wegens zieken

SCHIEDAM/ROTTERDAM - Het Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft de capaciteit op de twee intensive care-afdelingen met eenderde teruggeschaald. Oorzaak is een ziekteverzuim in het ziekenhuis van twintig procent. Dat zei longarts Wessel Hanselaar zojuist in tv-programma Buitenhof. Hanselaar gaf bovendien aan voorstander te zijn van een derde vaccinatie.

In het Vlietland zijn momenteel ic-vier bedden open, in het Gasthuis acht. Normaliter zijn er in totaal achttien intensive care-bedden. 

Dat stelde longarts Wessel Hanselaar van het ziekenhuis zondagmiddag in het NPO-televisieprogramma Buitenhof. Hij zei daarbij een dergelijke situatie ‘nooit eerder' te hebben meegemaakt. “Waar we in de eerste golf een enorme opschaling hebben gedaan van ic-bedden, is het nu juist eerder naar beneden bijgeschaald ten opzichte van toen we begonnen met de coronacrisis. We hebben minder capaciteit nu dan normaal gesproken”, aldus de arts, tevens lid van het Outbreak Management Team van het ziekenhuis.

Die gekrompen capaciteit kan voor grote problemen zorgen nu het aantal opnames als gevolg van coronabesmetting weer toeneemt. In feite doen die zich nu al voor. “Elke dag kijken we: past het nog? Kunnen alle geplande operaties doorgang vinden? Dat is nu al echt krapte.” Volgens de longarts ‘zit de stijging’ in het aantal coronapatiënten dat wordt opgenomen er nu al in. “De laatste anderhalve week zien we een forse stijging. Waar we hadden gehoopt dat het vaccin dat zou verhinderen, dat het zou voorkomen dat mensen zo ziek zouden worden dat ze naar het ziekenhuis zouden komen, zien we dat dat tegenvalt.” Met name ongevaccineerden moeten naar het ziekenhuis voor behandeling, zo stelt de longarts. “Een soort van groepsimmuniteit, waar wel eens over gespeculeerd is, daar is geen sprake van.”

In het Franciscus heeft men net als elders de ervaring dat het aantal opnames zo’n twee weken achterloopt op het aantal geconstateerde coronabesmettingen. De stijging van het aantal besmettingen in de afgelopen week belooft daarom weinig goeds voor de ziekenhuizen.

Daarom worden in het ziekenhuis de draaiboeken voor wat betreft de triage van patiënten weer voor de dag gehaald. Minder dringende medische behandelingen worden uitgesteld, maar ook voor de behandeling van coronapatiënten kan het zo worden dat keuzes moeten worden gemaakt wie wel en wie niet op te nemen.

Hanselaar stelde in Buitenhof voorstander te zijn van een derde vaccinatie. Tot dusver komen daar in Nederland alleen de meest kwetsbaren voor in aanmerking. “Maar ik kan me goed voorstellen dat we dat ook voor gezondheidspersoneel binnenkort gaan doen.” Want het ziekteverzuim onder deze mensen loopt enerzijds op door burnoutachtige klachten bij mensen die ‘langdurig overvraagd zijn’ met de zorg voor coronapatiënten, maar ook door besmettingen met het virus. De zorgmedewerkers zijn vooral begin dit jaar ingeënt en ‘je ziet nu onder hen weer wat zieken ontstaan’. “Niet zozeer dat ze naar het ziekenhuis moeten…”, maar wel zo dat ze niet aan het bed kunnen staan om zorg te bieden.

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, opperde in de uitzending een mogelijke maatregel om het virus terug te dringen: het toestaan aan werkgevers dat zij hun personeel vragen of zij al dan niet gevaccineerd zijn. Hanselaar stelde desgevraagd dat ‘wel een spannende’ te vinden. Maar: “We zullen iets moeten doen. We moeten maatregelen verzinnen om dit te stoppen.”

Tekst: redactie/Schiedam24
Foto: locatie Vlietland (c) De Schiedammer Online

31-10-2021