SCHIEDAM - We gaan in Jeneverie 't Spul met filosoof, schrijver en columnist Hans Schnitzler in gesprek over de invloed van de digitalisering op onze alledaagse leefwereld. Het onderscheid tussen echt en nep in een wereld van virtual reality en deepfakes: hoe is dat zo gekomen?
Hoever gaan we als mens met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, digitalisering en robotisering? Blijven we nog wel volledig mens? Of worden we cyborgs, of sterker, kunnen we het onderscheid tussen mens en androïde niet meer maken?
Biochemicus en science fictionschrijver Isaac Asimov (1920 - 1992) bedacht de term 'positronisch' brein. Het positronisch brein van een robot funcioneert hetzelfde als de hersenen van een mens, met dit verschil dat het brein van een androïde robot strikt logisch blijft. Het werk van Isaac Asimov heeft verstrekkende gevolgen gehad voor de robotwetenschap.
Hans Schnitzler plaatst deze vragen in zijn essay De mens, de machine & de therapeut in historisch perspectief.
Annette Jongen van Het Schiedams Boekhuis interviewt Schnitzler over zijn essay en ander werk, waarna we van gedachten kunnen wisselen met elkaar over deze ethische kwestie.
Datum:
20 oktober om 15:00 uur
Locatie:
Jeneverie 't Spul, Hoogstraat 92 Schiedam
Toegang :
Gratis maar aanmelden verplicht
Lezing
Nepnieuws
Nepnieuws bestaat al sinds mensenheugenis. En een aantal malen heeft het de loop der geschiedenis veranderd. Of het wordt eeuwen en eeuwenlang voor waar aangenomen. Historicus Han van der Horst is auteur van het gezaghebbende boek 'Nepnieuws, een wereld van desinformatie'.
Met spannende voorbeelden legt hij uit hoe nepnieuws tot stand komt en wat voor doelen de makers er mee willen bereiken. Daarna volgt een korte workshop zelf nepnieuws maken, want je kunt trucs pas doorgronden als je ze zelf uit kunt halen.
Datum:
22 oktober om 19:30 uur – 22:00 uur
Locatie:
Jeneverie t’ Spul, Hoogstraat 92 Schiedam
Toegang:
Gratis
www.schiedamsboekhuis.nl