Gebouw Omega is opgeleverd aan bedrijf Metrohm

Gebouw Omega is opgeleverd aan bedrijf Metrohm

SCHIEDAM - De eerste nieuwbouw binnen de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam (MICS) in de 's-Gravelandsepolder is opgeleverd. Dat is het gebouw Omega aan de Jan van Riebeeckweg 21. De kersverse eigenaar Metrohm kreeg de sleutel op 13 maart ceremonieel overhandigd.

SDK Vastgoed (onderdeel van VolkerWessels) ontwikkelt de MICS in samenwerking met de mechatronica sector, kennis/onderwijsinstellingen en gemeente Schiedam.  

Wethouder Antoinette Laan (gebiedsontwikkeling SchieDistrict) juicht de verhuizing van 
Metrohm toe, die op de nieuwe locatie kan uitbreiden en zich in hartje campus vestigt. ‘De 
gemeente wil graag het bedrijventerrein revitaliseren. Maar het gaat niet alleen om vernieuwing van het vastgoed; we willen graag iets nieuws toevoegen. Dat kan met de komst van de campus in de ’s-Gravelandsepolder. Voor ondernemers ontstaat daar een ecosysteem, waar iedereen voordeel van kan hebben. Voor de regio betekent MICS innovatie, een sterk vestigingsklimaat, het uitwisselen van ideeën, het aantrekken van talent en dus het opvullen van vacatures. Metrohm ziet die voordelen al in.’

Een nieuw gebouw voor Metrohm
Metrohm maakt chemische analyseapparaten die de hele wereld over gaan. Zo levert het bedrijf aan klanten als Intel, Samsung en Rolls Royce. Het nieuwe gebouw Omega, gelegen aan de Schie en naast de A20, biedt Metrohm 7.350 m² aan flexibel in te delen ruimte. Precies de ruimte die deze groeiende international nodig heeft als nieuw thuis voor de 100 werknemers in Schiedam. De verhuizing staat gepland voor later dit jaar. 

Timoer Frelink (Directeur Metrohm Applikon BV): ‘Ons gebouw aan de De Brauwweg waar we sinds 1982 huizen is te klein geworden. Dus we zien er naar uit onze intrek te nemen in het eerste nieuwe gebouw op deze innovatieve campus. MICS en Omega bieden ons alle ontwikkelruimte die we nu en de komende jaren nodig hebben. Dit gebouw helpt ons ook bij het aantrekken van nieuw personeel.’ Timoer Frelink wijst erop dat het pand modern is, open en licht. ‘Daardoor wordt het zichtbaarder wie we zijn en wat we doen. Tegelijkertijd biedt het onze collega’s een inspirerende werkplek. Assemblage, trainingsruimten, labruimtes en kantoorplekken gaan hier naadloos in elkaar over. En het groeiende MICS-netwerk daagt ons uit verder samen te werken met vakgenoten. Hier kunnen we verder groeien en onze werkzaamheden naar een hoger niveau tillen. Gewoon, vanuit Schiedam.’

Flexibel in te richten gebouwen
"Omega is modulair ontworpen waardoor uitbreiding van ruimtes in de toekomst gemakkelijk te realiseren zijn. De flexibele opbouw van ruimtes is typerend voor de nieuwe gebouwen die op de MICS-campus komen en sluit aan bij de behoefte van bedrijven in de moderne maakindustrie. De vraag naar ontwikkel- en fabricageruimte is nooit constant en de MICS-gebouwen bieden de flexibiliteit om het bedrijfsproces optimaal te ondersteunen. Duurzame groei en ontwikkeling staat namelijk centraal. De bouw van Omega duurde minder dan een jaar  en is gerealiseerd door aannemer Systabo (VolkerWessels)", aldus het vandaag ingezonden persbericht.

Niels Langenhuizen (directeur SDK Vastgoed en MICS-ontwikkelaar): ‘De oplevering van het eerste MICS-gebouw is een mijlpaal. Van visie naar realisatie gaat in kleine stapjes. Dit geldt niet alleen voor de gebouwen, maar ook voor het laten groeien van het ecosysteem van bedrijven, onderwijs, maatschappij en overheid. Het gaat er natuurlijk om wat er in de gebouwen en op de campus gebeurt. We zien dat MICS stap voor stap meer bekendheid krijgt onder partijen in de technologische maakindustrie en in de stad en de regio. Het netwerk groeit, ook internationaal. Metrohm is met ons een voorloper, een waardevolle MICS-ambassadeur van het eerste uur.’ 

Het volgende MICS gebouw: Atlas
Het volgende gebouw op de planning is Atlas, gelegen tussen de Van Heekstraat en de Schie. Ook daar is aannemer Systabo aan zet voor de bouw. Erik Achterberg (Directeur Systabo): ‘Atlas wordt een 24.000 vierkante meter groot eigentijds industrieel gebouw met gedeelde faciliteiten zoals vergaderruimtes en horeca. Ook komen er ruimtes met flexibele indelingsmogelijkheden en verschillende groottes, die je nog precies op jouw wensen kunt afstellen. De oplevering staat gepland voor 2026 en er is nog maar beperkt ruimte beschikbaar.’

SDK Vastgoed is ook gestart met de voorbereidingen voor de gebouwen die na Atlas volgen. Dus voorlopig is MICS nog volop in ontwikkeling.

Lees ook:
Schiedam belicht de campus van de mechatronicasector in de polder

Over de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam – MICS
"In Schiedam wordt 42 hectare van een bestaand bedrijventerrein getransformeerd tot Mechatronica Innovatie Campus. Ofwel, MICS: een duurzame, groene en open campus waar mechatronicabedrijven, kennisinstellingen en talenten van alle leeftijden elkaar ontmoeten, leren en samen innoveren. MICS wordt het internationale podium voor mechatronica: een verzamelnaam voor alle sectoren op het snijvlak van maakindustrie en elektronica. Denk bijvoorbeeld aan robots, high tech systemen en automatisering. MICS is direct gelegen aan de A20 en ligt op loopafstand van intercitystation Schiedam Centrum en de metro. MICS wordt een plek waar de studenten en talenten uit de regio - van MBO tot WO – uitdagend werk vinden. Een plek waar startups en gevestigde bedrijven en onderwijsinstellingen, zoals Metrohm, FMI, Boers & Co en het Mikrocentrum, kennis en nieuwe ideeën uitwisselen. Een plek waar Schiedam en de regio om bekend komt te staan. Door MICS krijgt de maakindustrie in Zuid-Holland een extra impuls en wordt de regio nog sterker gepositioneerd als toonaangevend centrum voor technologie, innovatie en samenwerking."

Bedrijvenfestival Maakindustrie
12 april kun je een kijkje op MICS nemen tijdens het Bedrijvenfestival Maakindustrie tussen 10 en 16 uur. Er is daar van alles toe doen, voor jong én oud. Iedereen is welkom.

Foto:

Niels Langenhuizen (directeur SDK Vastgoed en MICS-ontwikkelaar) en Erik Achterberg (directeur Systabo) overhandigen een ceremoniële sleutel van Omega aan Timoer Frelink (directeur Metrohm). Van links naar rechts: Timoer Frelink, Erik Achterberg en Niels Langenhuizen (bron foto persbericht SDK Vastgoed)

 

 

 

 

 

 

13-03-2025